'Digital Street Festival': Digitalna umjetnost iz cijelog svijeta u Sarajevu

0
FENA
'Digital Street Festival': Digitalna umjetnost iz cijelog svijeta u Sarajevu
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Digital Street Art Festival

Francuski institut u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa Kultura Media organizator je prvog Digital Street Festivala, koji je otvoren večeras u Sarajevu i trajat će do kraja kalendarske godine.

Umjetnica Edina Selesković već dugo, u okviru svojih prostornih instalacija, koristi nove tehnologije kao vid komunikacije sa publikom. Zato je i došla na ideju da se, korištenjem nove tehnologije, prezentira umjetnost iz cijelog svijeta u Sarajevu. Radi se o tome da, korištenjem aplikacije proširene stvarnosti, ljudi na ulicama Sarajeva mogu vidjeti umjetnost koju ne bi imali priliku vidjeti u fizičkom obliku.

"I tako je krenula ideja digitalnog svijeta Festivala. Na međunarodni poziv, koji smo objavili, javilo sa više od 40 umjetnika iz 20 zemalja. Odabrano je 16 umjetnika, koji se predstavljaju prvi put u Sarajevu", kazala je Selesković, prije zvaničnog otvorenja Festivala. 

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Selesković precizira da se radi i o slikama i o skulpturama, koje publika može vidjeti. Skeniranjem QR koda može skinuti aplikaciju potom, kroz triggere koji će biti postavljeni po cijelom gradu, mogu aktivirati tu aplikaciju i vidjeti umjetničke radove.

"Večeras prezentiramo i aplikaciju i način na koji je digitalni festival ustvari došao od ideje do realizacije. Aplikacija je otvorena i dostupna svima da je besplatno koriste, a Festival će trajati do kraja godine. Kad vidite na ulicama Sarajeva QR kod skenirajte ga, s druge strane vas čeka nešto zaista interesantno", poručila je.

Izložba francuskog fotografa Frederica de La Mura u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Izložba francuskog fotografa Frederica de La Mura u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Na aplikaciji su, među ostalim, i dva rada umjetnice Edine Selesković. To su dvije instalacije koje su prezentirane u 3D obliku, mogu se vidjeti kako bi izgledalo kad bi bile postavljene u fizičkom svijetu.

"Jedna je svjetlosna instalacija, druga je velika instalacija sačinjena od metala. Mislim da je interesantno da vidimo kako bi to izgledalo i u stvarnom svijetu jer je aplikacija proširene stvarnost i zaista uvjerljiva našem oku. Dakle, vi kroz vaš mobilni uređaj vidite ono što jeste, ali isto tako vidite i dodatni sadržaj koji vas vodi u neki drugi svijet", naglasila je umjetnica Selesković.

Direktorica Francuskog instituta i savjetnica za kulturu i suradnju pri francuskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini Loe Lagrange ističe inicijativu umjetnice Selesković za realizaciju tog festivala, za koji kaže da je dio projekta Instituta nazvanog "Digitalni novembar". Cijeli mjesec novembar imaju aktivnosti iz virtualne realnosti.

Cilj Festivala je odnos kulture i te virtualne realnosti, ali i poenta cijelog projekta "Digitalni novembar".

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U okviru projekta Digitalni novembar, Francuski institut u Bosni i Hercegovini najavio je organiziranje nekoliko seansi virtuelne realnosti sa VR naočalama.  

Digital Street Art Festival
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Digital Street Art Festival

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije