Preminuo Francis Bueb: Veliki prijatelj Sarajeva i osnivač centra 'Andre Malraux'

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Francis Bueb: Veliki prijatelj Sarajeva i osnivač centra 'Andre Malraux'
Foto: Wakeupeurope.ba / Francis Bueb

Preminuo je Francis Bueb(1962.), osnivač francuskog kulturnog centra André Malraux u opkoljenom Sarajevu i počasni građanin Sarajeva.

Kao urednik i osoba zadužena za kulturne susrete u FNAC-u, bio je uključen u različite aktivnosti podrške intelektualcima i umjetnicima iz Bosne i Hercegovine. 

Početkom 1994. godine doputovao je u Sarajevo u pratnji prijatelja, novinara, pisca i fotografa. Osnovao je knjižaru "Paris – Sarajevo" koja je 1995. godine prerasla u Kulturni centar nazvan imenom francuskog književnika, državnika i borca protiv fašizma Andre Malrauxa.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Centar "Andre Malraux" bio je čuvar nade za mnoge građane Sarajeva, mjesto gdje su pronalazili Evropu kad ih je ona zaboravljala, ali i mjesto gdje je nastajao jedan vid otpora, ne manje bitan od onog vojnog. Zahvaljujući njemu i ljudima koje je uspio animirati oko svoje ideje, glas mnogih sarajevskih književnika i intelektualaca o opsadi Sarajeva i o ratu u BiH probijao se tada u Evropu, a za građane Sarajeva stvorena je mogućnost kulturnog preživljavanja, otvaranjem prozora u svijet kroz nove filmove, koncerte, knjige, predavanja, izložbe i umjetničke radionice.

"Evropa se srušila u Bosni i Hercegovini i ovdje će biti izgrađena", kazao je g. Bueb.

Bueb je 2010. godine dobio priznanje počasni građanin Sarajeva, a centar se 2014. godine spojio s Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije