Otvorena frankofona medijateka u Gimnaziji Obala u Sarajevu

0
Fena
Otvorena frankofona medijateka u Gimnaziji Obala u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Otvorena frankofona medijateka u Sarajevu

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic danas je otvorila frankofonu medijateku Simone de Beauvoir “Petite France” u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

"Devedeset učenika dvojezičnog frankofonog razreda i 132 učenika koji uče francuski jezik izvan dvojezičnog razreda moći će koristiti više od 180 francuskih djela svih žanrova. Drago mi je što učenicima možemo staviti na raspolaganje i tablete za učenje francuskog jezika", kazala je Toudic.

Njen cilj je da francuski jezik u Bosni i Hercegovini ponovo zadobije mjesto koje mu pripada, te je istakla da svega oko 6.000 učenika uči francuski jezik u državi. U budućnosti će se zalagati da taj broj bude puno veći.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Lijepe vijesti: Djeca u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu učit će francuski jezik

Lijepe vijesti: Djeca u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu učit će francuski jezik

"Poznavanje francuskoj jezika je značajan adut za učenike. Naučiti francuski znači dodatno obogatiti svoju biografiju, koju čini ne samo kulturno i lično bogatstvo, nego je i ključno za visoke studije u Francuskoj ili u drugim frankofonim zemljama", naglasila je Toudic.

Otvorena frankofona medijateka u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Otvorena frankofona medijateka u Sarajevu

Direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić naveo je da je danas otvorena medijateka koja učenicima omogućava da njihov nastavni proces bude kvalitetniji, inovativniji i moderniji, te da im se da pristup onim medijima, koji su potrebni da bi se učio francuski jezik.

"Saradnja sa Francuskom ambasadom i Francuskim institutom dovela je da učenici imaju dobre uslove za rad. Sveukupno ovo je jedna pozitivna priča koja dovodi do većeg broja upisanih učenika koji žele izučavati francuski jezik", rekao je Hedžić.

Od otvaranja u septembru 2018. godine, dvojezični frankofoni razred, koji podrazumijeva intenzivnije časove francuskog jezika kao i predmete matematike i hemije na francuskom, pohađalo je pet generacija đaka.

Od septembra 2021. godine, ovaj dvojezični razred priznat je kao odjeljenje izvrsnosti za šta je dobilo certifikat LabelFrancEducation.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije