Christine Toudic: Moramo djelovati za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca

1
Radiosarajevo.ba
Christine Toudic: Moramo djelovati za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca
Foto: Twitter / Christine Toudic

Pandemija koja sada već više od godinu dana obilježava naš svakodnevni život, pogoršala je sve ove nejednakosti prisutne oko nas i još više istakla vrijednost uloge koju mi svi imamo u društvu, navodi ambasadorica Republike Francuske u Bosni Hercegovini Christine Toudic na svom blogu.

Od prošle godine studije o utjecaju pandemije neprestalno su ukazivale na sve poteškoće s kojima se žene svakodnevno suočavaju.

Piše: Christine Toudic, ambasadorica Francuske

One su sada šire i dublje i predstavljaju dakle još veći izazov u ovom svijetu koji je u potpunosti pogođen pandemijom.

Neosporno je da se ovo osamostaljivanje, ova emancipacija žena ostvaruje kroz mjere sukladne spolu. Ublažavanje posljedica pandemije odvija se kroz podizanje svijesti o mjestu kojeg u potpunosti zauzimaju žene u društvu.

U 2021. godini više nije moguće zanemarivati gotovo 50 posto čovječanstva prilikom donošenja odluka koje se tiču svih nas. Spolna dimenzija mora biti integrisana u sve mjere. Njena dimenzija mora biti Ustavom ojačana i općenito prihvaćena u društvu kako žene ne bi bile ni u jednom trenutku ostavljene po strani.

Međunarodni akti nam pokazuju put koji trebamo slijediti. Moramo tu pronaći inspiraciju i adekvatno urediti naše zakone u skladu s ovim bitnim dokumentima. Poput Pekinške deklaracije i platforme za akciju, najnaprednijeg plana o napretku ženskih prava.

S tim u vezi, Forum jednakost generacija u organizaciji UN Women, a kojim kopredsjedavaju Francuska i Meksiko, prvobitno planirana u 2020. godini za obilježavanje svoje 25. godišnjice, predstavljaće ove godine novi veliki globalni skup za jednakost žena i muškaraca.

Pored toga, Konvencija Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznata pod nazivom Istanbulska konvencija, pruža sveobuhvatan pravni okvir za sprečavanje nasilja, zaštitu žrtava i okončavanje nekažnjavanja počinitelja nasilja. Francuska je uključena u promoviranje ove Konvencije u cilju prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama.

Pandemija je istakla nejednakosti koje pogađaju žene u svakodnevnom životu i stoga je veća potreba za sudjelovanjem žena u procesu odlučivanja u svim područjima života, njihovom ekonomskom emancipacijom, jednakim platama, jednakom raspodjelom neplaćenih kućnih i porodičnih obaveza, eliminacijom svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Isto tako važno je povećati sudjelovanja žena u prevenciji i rješavanju sukoba, konsolidaciju mira, ali i u uspostavljanju zdravstvenih usluga prilagođenih njihovim potrebama.

Želim također insistirati na hitnosti djelovanja protiv bilo kakvog nasilja nad ženama. Mjere poduzete tokom pandemije u cilju smanjenja širenja virusa kao što su ograničenje kretanja, socijalna distanca, izolacija, prouzrokovale su rizičnu situaciju za mnoge žene koje su zatekle zatvorene sa svojim zlostavljačem, i bile podvrgnute svim vrstama nasilja u porodici.

Fizičko, seksualno, moralno i čak virtualno nasilje u njihovom domu. Ne osuđujte žene za ovo nasilje, vjerujte im, pomozimo im u ovom iskušenju i podržimo ih do kraja, da se ovo nasilje ne bi trivijaliziralo. Instrumenti koji već postoje, kao linije za pomoć i sigurne kuće, moraju primiti pomoć potrebnu za korektan rad.

Potrebno je podržati sve organizacije mobilizirane na zaštiti žena kako bi se napredovalo u ovim neizvjesnim vremenima, i isto tako dati institucionalni i pravni odgovor za suđenje i kažnjavanje krivaca.

Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena postićemo samo uz njihovo puno i potpuno sudjelovanje kao aktivnih učesnica u društvu, a to se radi putem opšte mobilizacije. Ovo je stav Francuske.

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron uvrstio je jednakost žena i muškaraca među prioritete svog petogodišnjeg mandata. Ovo je princip koji prožima vanjsku politiku Francuske koja je još 2007. usvojila Međunarodnu strategiju Francuske za jednakost između žena i muškaraca.

Ministarstvo Europe i vanjskih poslova vodi ovaj angažman na međunarodnom planu putem feminističke diplomatije.

Želim naglasiti da ovaj Međunarodni dan žena ne smije ostati izuzetak i prilika za podizanje svijesti samo jednom godišnje. Svaki dan moramo djelovati i mobilizirati se za postizanje ravnopravnosti između žena i muškaraca. Kao građani, jednostavnim gestama, a opet toliko važnim za promjenu mentaliteta.

Bilo da se radi o našem načinu govora, razmišljanja, djelovanja. Svakodnevno možemo pokrenuti promjene razbijanjem stereotipa i društvenih normi koji štete ženama i cijelom društvu i sprečavaju ga da snažno i ujedinjeno napreduje, piše Christine Toudic.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije