Christine Toudic o prioritetima EU, ali i Macronovom planu: Balkan više od susjedstva

1
Radiosarajevo.ba
Christine Toudic o prioritetima EU, ali i Macronovom planu: Balkan više od susjedstva
Arhiv / Christine Toudic

Ambasadorica Francuske u BiH, Christine Toudic objavila je na svom blogu šta su ciljevi Francuske u narednom periodu ali je i podsjetila na riječi predsjednika Emmanuela Macrona

Francuska predsjedava Vijećem Evropske unije (PFUE) od 1. januara do 30. juna 2022. Prioriteti predsjedavanja ogledaju se u njegovom sloganu: snaga, oporavak i pripadnost. 

U nastavku pročitajte šta je to na šta skreće pažnju ambasadorica Francuske Toudic:

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Tri prioritetna pravca razvoja za Europsku uniju:

  • Izgradnja suverenije Evropske unije (EU), sposobne da kontroliše svoje granice, osigura svoju odbranu zahvaljujući "strateškom kompasu" i stabilnosti u svom susjedstvu.
  • Izgradnja novog evropskog modela rasta, tako da EU postane proizvodna, stvaralačka i inovativna snaga, digitalna sila, ali i ekološki i socijalni model.
  • Izgradnja humanije EU, bliže svojim građanima i demokratskije, snažne u svojim temeljnim vrijednostima, uključujući vladavinu prava.

Evropska unija se trenutno nalazi na raskrsnici puteva, i mora izvući pouke iz zdravstvene krize, koja je pokazala ranjivost i zavisnost evropske ekonomije, ali i značaj inovacije i kolektivnog djelovanja na prevazilaženju kriza.

Jer postoji nešto zajedničko između pandemijske krize, klimatske vanredne situacije, zaoštravanja međunarodnog života i nepoznanica digitalne revolucije: ova globalna previranja predstavljaju dodatni izazov s kojim se, nadamo se, možemo u potpunosti suočiti samo ako mu se suprotstavimo kao Evropljani, zajedno sa našim partnerima iz 27 zemalja.

Imperativ evropskog suvereniteta bit će nit vodilja ovog predsjedavanja, radi ubrzavanja širokog pokreta osvješćivanja prisutnog u cijeloj našoj Evropi, otkako je počela izlaziti iz vremena naivnosti i bezbrižnosti i širom otvarati oči pred rizicima od sloma koji prijete našoj Uniji.

Ono što će Francuska promovisati tokom ovog predsjedavanja je prije svega ambicija suverenog i ujedinjenog evropskog oporavka, radi daljeg usvajanja pouka iz zdravstvene krize i osiguravanja sredstava za uspješno provođenje velikih budućih tranzicija.

Jer da bismo išli dalje, nas 27, potreban nam je ovaj evropski suverenitet radi očuvanja kontrole nad našom sudbinom u 21. vijeku.

I u tom kontekstu, i to je očigledno, posebna pažnja biće posvećena Zapadnom Balkanu. Predsjednik Macron je podsjetio na to tokom konferencije za novinare na kojoj je predstavljao PFUE.

U junu ćemo održati konferenciju o Zapadnom Balkanu, jer je Balkan više od susjedstva, u srcu je Evrope, a dovoljno je da pogledate kartu, da pogledate našu istoriju. Ovu regiju sada potresaju nove tenzije. Istorija se vraća, ponekad i tragična. Dakle, mi danas imamo veoma posebnu odgovornost u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Tu moramo voditi politiku ponovnog angažovanja, ali i ulaganja, kako bi se promovisala ekonomska integracija ove regije, razvijala saradnja među ljudima, pokrenulo pitanje manjina koje se nalaze u ovoj regiji, kao i da se borimo protiv miješanja, protiv manipulacije, što je čin nekoliko regionalnih sila koje nastoje, širom Balkana, da destabilizuju Evropu. Verujem da je ovaj angažman, a to je politički i ekonomski angažman na Zapadnom Balkanu, prava agenda suvereniteta naše Evrope, jer nećemo moći izgraditi Evropu mira narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj se danas nalazi. Dakle radi se o razjašnjavanju njegove evropske perspektive, reinvestiranju u ovu regiju i njeno jedinstvo, i istinskom postojanju zajedničke ambicije za naredne decenije", ističe se u tekstu Christine Toudic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije