Velika Britanija imenovala novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija imenovala novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan
Foto: Ambasada Velike Britanije / Ser Stuart Peach i Matt Field

Premijer Velike Britanije je imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Ser Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, takođe, ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kao specijalni izaslanik premijera, ser Stuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, i podsticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini, aktivnosti ser Stuarta će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije.

Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom svog poslijeratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podjele i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom posljednjih 26 godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Ujedinjeno Kraljevstvo će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima", navodi se u saopćenju.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je izjavio:

"Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu".

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss je izjavila:

"Imenovanje ser Stuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zlonamjernih aktera. Ser Stuart će imati ključnu ulogu u tom poslu".

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a ova tema će se naći i na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen početkom sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije