Plenković: Upoznao sam kolege iz EU sa stanjem u BiH. Macron je pozitivno reagovao

7
Hina
Plenković: Upoznao sam kolege iz EU sa stanjem u BiH. Macron je pozitivno reagovao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je na summitu EU upoznao svoje kolege iz drugih članica sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će ta zemlja biti posebna tema na jednom od budućih summita, najvjerojatnije u prvoj polovini sljedeće godine.

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o vanjskopolitičkim temama upoznao svoje kolege sa svojim nedavnim posjetom Bosni i Hercegovini, utiscima o političkom stanju te ključnim tačkama u posljednja tri desetljeća vezano uz tu zemlju od 90-tih godina, Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, aktualnim naporima za ispunjavanje kriterija EU i o pitanju izborne reforme kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

"Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje s tom analizom budući da je bitno da se na ovoj najvišoj razini osvijeste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedanja", rekao je Plenković nakon završetka summita EU.

Objavljen spot za pjesmu Snaga naroda, glavni akter Ramo Isak: Tu su i Sefer Halilović i Naser Orić

Objavljen spot za pjesmu Snaga naroda, glavni akter Ramo Isak: Tu su i Sefer Halilović i Naser Orić

Dodao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivno reagirao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedanje baviti temom jugoistoka Europe. Također je rekao da je od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela zatražio da na jednom od budućih summita, najvjerojatnije za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovini sljedeće godine, posebna tema bude Bosna i Hercegovina.

Čelnici EU poslali su sa svoga summita upozorenje Rusiji da bi svaka daljnja agresija na Ukrajinu imala za nju ozbiljne posljedice i ozbiljne troškove.

Pozvali su Rusiju da smanji napetosti prouzrokovane gomilanjem vojske na ukrajinskim granicama te istaknuli punu podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Čelnici EU također su osudili bjeloruski režim za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na istočnim granicama Unije.

U zaključcima o vanjskim aspektima migracije čelnici su također ponovili svoju osudu pokušaja trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe i naglasili potrebu za razvojem alata za rješavanje pitanja instrumentalizacije migracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije