Milanović odgovorio Plenkoviću: Ponovo je spomenuo Bosnu i Hercegovinu

5
Radiosarajevo.ba
Milanović odgovorio Plenkoviću: Ponovo je spomenuo Bosnu i Hercegovinu
Foto: Prscr/Twitter / Milanović i Plenković

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se na Facebooku nakon što je na njegovo pismo u kojem se protivi zaključcima Vijeća Europske unije o Bosni i Hercegovini komentirao premijer Andrej Plenković.

Plenković je, među ostalim, rekao kako zaključci Vijeća EU-a u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovini u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate, i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje.

Milanovićevo saopćenje na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

Važno otkriće: U Hercegovini dokazano ljudsko postojanje staro više od 16.000 godina

Važno otkriće: U Hercegovini dokazano ljudsko postojanje staro više od 16.000 godina

"Objasnio nam je Andrej Plenković kako Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini - dugoročno pogubne za Hrvate u toj državi i štetne po nacionalni interes Republike Hrvatske - treba derivirati, dekriptirati i dešifrirati. Po njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptiraju i dešifriraju prava i obveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovito. Nema se što tu dešifrirati, pročitana je to knjiga, treba djelovati. Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH.

Ok, ako nije želio ugroziti svoju osobnu briselsku karijeru, pitam ga - zašto nisi naložio Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako beskorisnih, dapače, štetnih zaključaka? Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakva jamstva da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju.

Vidim kako je Plenković očekivao i moju zahvalnost što me je, ispada tako, branio u Sarajevu. Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?", napisao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije