Nakon Milanovića i Dodik kritikovao Vijeće Europe zbog “konstitutivnosti”

23
Radiosarajevo.ba
Nakon Milanovića i Dodik kritikovao Vijeće Europe zbog “konstitutivnosti”
Print Screen / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da Vijeće Europe pozivom na ustavnu i izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, kao i odbijanjem Hrvatske da se u zaključke uvrsti njihov "amandman o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju", pokazuje ko ruši koncept BiH.

“Ako u Ustavu BiH piše da je BiH ‘sastavljena’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ako neko sa strane pokušava da to derogira, onda se miješa u unutrašnje stvari, pa taman to bio Vijeća Evrope”, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo, Vijeće Europske unije je u zaključcima sjednice o proširenju i stabilizaciji koji se tiču BiH navelo da žali zbog krize u državi i blokade rada institucija koja je zaustavila njen napredak u sprovođenju reformi neophodnih za napredak BiH na putu ka pridruživanju uniji. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Pozvalo je političke lidere da se suzdrže od provokativne retorike, propitivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države.

“Retorika i inicijative kojima je cilj poništenje reformi I povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i prijete da ugroze usklađenost BiH za pravnom tekovinom EU kao i njenu predjeljenost integraciji sa EU,” navodi se u jednom od zaključaka.

Dodaje se da je Vijeće svjesno održavanja izbora u Mostaru te usvajanjem strategija za reformu javne uprave na svim nivoima vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije