Milanović se naljutio na Plenkovića jer je Hrvatska podržala zaključke EU o BiH

17
Hina
Milanović se naljutio na Plenkovića jer je Hrvatska podržala zaključke EU o BiH
Foto: EPA-EFE / Milanović i Plenković

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u pismu predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću izrazio nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća Europske unije jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, saopćeno je danas iz njegovog ureda.

Radi se o Zaključcima Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja koji su usvojeni u utorak, 14. decembra 2021., u Bruxellesu.

Postupak Vlade Hrvatske, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je Milanoviću, "pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost", piše se u priopćenju.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, navodi se dalje u priopćenju.

Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, navodi se dalje, Milanović je upozorio predsjednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti.

Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske, stoji između ostalog u Milanovićevom pismu.

Ovo nije prvi puta da hrvatski predsjednik naknadno reagira na nešto što je hrvatska Vlada na vanjskopolitičkom planu već usvojila ili odobrila.

On je najavio kako neće potpisati završni dokument summita NATO-a u Bruxellesu 14. juna, ako u njemu ne bude spomenut Daytonski mirovni sporazum. Dayton je spomenut, ali nije konstitutivnost naroda, što je bio drugi Milanovićev zahtjev.

Za sada nema reakcija iz hrvatske Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije