! / Gjenero: Plenković je došao da smanji štetu koju su pričinili Milanović i Čović

13. 12. 2021. u 17:38:00 F. V.

Shares: 0

Više od smanjivanja štete Andrej Plenković u Sarajevu nije mogao postići, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero komentirajući današnju posjetu premijera Hrvatske Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske razgovarao je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i čelnicima Parlamenta naše zemlje, a susreo sa i s predstavnicima vjerskih zajednica, dok će u popodnevnim satima posjetiti Mostar.

"Oni koji cijene ono što radi hrvatski premijer Andrej Plenković, smatraju ga 'nepopravljivim' eurooptimistom, a oni koji ga podcjenjuju, i pritom ne skrivaju svoj euroskepticizam (kao trenutni predsjednik Zoran Milanović) podcjenjivački ga definiraju kao briselskog činovnika iz drugog ešalona.

Ipak, u svom mandatu u Hrvatskoj Plenković je donio 'više Europe', a u Sarajevo je doputovao s jednom temeljnom idejom – usredotočenje na europeizaciju i stvaranje perspektive za otvaranje institucionalnoga dijaloga BiH s EU omogućilo bi promjenu dominantnog političkog obrasca, koji je očito destruktivan, i osiguralo bi politički napredak ovoj državi", govori za Radiosarajevo.ba Gjenero.

Prema njegovim riječima, Plenković, srećom, jasno govori da je "jedinstvena, održiva, funkcionalna i prema EU usmjerena BiH temeljni hrvatski interes".

"On nema druge mogućnosti nego 'smanjivati štetu' što su je u proteklih nekoliko tjedana i Hrvatskoj i BiH napravili Zoran Milanović s jedne, a Dragan Čović s druge strane. Plenković zna da je njegov utjecaj na Čovića minimalan, ali da, ako mu ne uspije održati ovog aktera koji se sve više ponaša kao izgubljeni projektil, koliko toliko u 'europskim šinama', da bi eksplozija koju bi taj izgubljeni projektil iz jugo-vojne industrije Soko Mostar mogao izazvati, potencijalno razorna i za BiH i za Hrvatsku.

Za razliku od njega, Milanović međunarodno osamljen u nekadašnjoj Titovoj rezidenciji, odnosno Tuđmanovu uredu, veselo rumena lica odbrojava do te eksplozije", objašnjava Gjenero.

Nije isključeno, dodaje dobar poznavatelj hrvatske i regionalne političke scene, da će premijer Plenković, kad se vrati iz Sarajeva i Mostara, biti "ponovno žrtvom Milanovićeve verbalne agresije".

"Kao što je to već bio nakon neke sjednice Europskoga vijeća, kad je nakon nje novinarima rekao da u EU sa zabrinutošću promatraju ono što radi Milorad Dodik. Milanović misli da je tom izjavom pogodovao europskoj administraciji i Uredu Visokog predstavnika u BiH, a ne interesima Hrvatske i bosansko-hercegovačkih Hrvata (koji su, zajedno s Bošnjacima žrtve etničkog čišćenja u manjem entitetu, a danas ondje, ona niti četvrtina koja je opstala, pod vlašću Milanovićeva štićenika Dodika, posve obespravljeni) ", istakao je.

Plenkovićevi prioriteti su, veli Gjenero, jednaki europskima i američkima:

"Konsolidacija odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji i nakon toga uređivanje odnosa ova dva naroda i Federacije s manjim entitetom. Čini se da ključni bošnjački policy planeri, poput Bakira Izetbegovića, to jako dobro razumiju i da je jedina ozbiljna prepreka postizanju dogovora ponašanje Dragana Čovića", rekao je Gjenero, te zaključio:

"Više od smanjivanja štete Andrej Plenković u Sarajevu nije mogao postići, ali ako je barem donekle doprinio reguliranju Čovićeve putanje, njegov posjet će se moći smatrati uspješnim.

A, to je li bio uspješan, vidjet ćemo vrlo skoro, prema silini napada koji će na Plenkovića uslijediti s Pantovčaka, iz Milanovićeva ureda."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)