Hadžidedić: BiH treba konačno zatvoriti vrata svojim otvorenim neprijateljima

12
Radiosarajevo.ba
Hadžidedić: BiH treba konačno zatvoriti vrata svojim otvorenim neprijateljima
Foto: Radiosarajevo.ba / Vrlo jasan komentar profesora Hadžidedića

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske razgovarao je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i čelnicima Parlamentarne skupštine naše zemlje, a susreo se i s predstavnicima vjerskih zajednica, dok će u popodnevnim satima posjetiti Mostar.

"BiH je, kada gledamo u političkom kontekstu, zemlja u kojoj da biste dobro razumjeli poruke morate imati osjećaj za nijasne. Morate znati realnosti koje su bile prije i mogućnosti što se može dogoditi. Moj je dojam da su danas svi akteri svjesni situacije.

Ekonomska kriza ne sprječava bh. građane da putuju: Koje destinacije biraju najviše?

Ekonomska kriza ne sprječava bh. građane da putuju: Koje destinacije biraju najviše?

Svjesni su da ovako kako je sada nije korisno ni konstruktivno, ni za narod u BiH ni za građane u BiH. I svi trebaju napraviti korak naprijed jer bez tog koraka naprijed, poruka koja se šalje prema partnerima u međunarodnoj zajednici teško pomaže biti pozitivna u percepcijskom smislu", rekao je, uz ostalo, premijer Hrvatske.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Plenkovićevu posjetu komentirao je politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr Zlatko Hadžidedić.

"Odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na najnižem mogućem nivou, zbog permanentnog narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i njenog nedopustivog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

U takvim uslovima, krajnje neumjesno je bilo prihvatiti posjetu hrvatskog premijera Plenkovića, a pogotovo je neumjesno bilo prirediti mu svečani doček. Bosna i Hercegovina s Hrvatskom nema o čemu razgovarati prije nego što Hrvatska prekine sa miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, i prije nego što prekine s pljačkanjem bosanskohercegovačkih prirodnih resursa, poput Buškog blata", kazao je Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se Bosna i Hercegovina konačno počne ponašati kao suverena država.

"I da svojim otvorenim neprijateljima, poput Hrvatske, konačno zatvori vrata, sve dok ne prestanu sa pokušajima rušenja njenog ustavnog poretka i stvaranja tzv. trećeg entiteta. Isto važi i za najavljenu posjetu mađarskog premijera Vikotra Orbana: on ne smije biti dobrodošao u Sarajevu, sve dok pruža podršku Dodiku u nastojanjima da se sruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine", stav je Hadžidedića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije