Plenković i Tegeltija: Hrvatska podržava Dejtonski sporazum i suverenitet BiH

3
Fena
Plenković i Tegeltija: Hrvatska podržava Dejtonski sporazum i suverenitet BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković, premijer Hrvatske

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske trebala bi biti organizirana u prvom kvartalu naredne godine, kao i zajednički privredni forum hrvatskih i bh. privrednika kako bi se definirali pravci daljnje saradnje.

Potvrđeno je to nakon današnjeg susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na pres-konferenciji nakon sastanka ponovili su stavove da dvije zemlje imaju dobre bilateralne odnose u političkom i ekonomskom smislu, a najavljeno je i da će Hrvatska nastaviti podržavati integracijske procese BiH.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Hrvatska je jedna od tri najznačajnija vanjskotrgovinska partnera, a pad razmjene u 2020. godini već je nadoknađen u prvih 10 mjeseci ove godine i ona bi trebala biti na nivou većem od dvije milijarde eura.

Sagovornici su podsjetili na nedavno otvaranje mosta Svilaj na rijeci Savi, kao i na činjenicu da bi most u Gradišci koji također povezuje dvije zemlje trebao biti završen uskoro, a najavljeno i da će se uskoro krenuti u rekonstrukciju mosta u Brčkom, ali u planu je i izgradnja potpuno novog graničnog prijelaza kako bi se on izmjestio iz grada.

Tegeltija i Plenković istaknuli su važnost završetka Koridora V-c te najavili da Hrvatska čini sve kako bi se s južne strane osiguralo alternativno snabdijevanjem gasom budući da je taj gasovod na 60 kilometara od BiH. U BiH je u toku priprema dokumentacije za projektiranje tog toka.

Plenković i Tegeltija u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tegeltija u Sarajevu

Sagovornici su naveli da je namjera napraviti i takozvani zeleni koridor s Evropskom uniju što bi osiguralo da BiH bude prva zemlja zapadnog Balkana povezana na zeleni koridor EU preko Hrvatske.

Razgovarano je i o ilegalnim migracijama te je rečeno da će se raditi na osiguranju bolje saradnje između sigurnosnih agencija posebno između policija dvije zemlje, a ponovljeno je i da Hrvatska neće stavljati žicu na granicu s BiH.

"Imamo nekih otvorenih pitanja koja su dugo aktuelna. Neka od njih posljedica su prošlosti ili sukcesije, poput pitanja imovine bh. građana i firmi u Hrvatskoj i arbitražnog postupaka Termoelektrane Gacko, ali oni ne ugrožavaju međusobne odnose", smatra Tegeltija.

Plenković i Tegeltija u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Plenković u Sarajevu

Ipak, tu je i pitanje Ugovora o granici koji još uvijek nije ratificiran ni u jednom parlamentu, kao i vrlo aktuelno pitanje izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad u Trgovskoj gori u blizini BiH te je Tegeltija pozvao Hrvatsku da nađe drugu lokaciju za taj objekat.

"Ovo pitanje izazvalo je strah građana u dolini rijeke Une. Postigli smo dogovore da će BiH učestvovati u ekspertskoj grupi za izgradnju tog objekta, ali pronalazak druge lokacije bilo bi najbolje rješenje jer je suviše napetosti. To je bolje nego da napravimo međusobno nepovjerenje", stava je Tegeltija.

Ponovljeno je i da su dvije zemlje pokazale kako treba susjedski sarađivati kada je bio u pitanju odgovor na pandemiju koronavirusa.

Plenković je još jednom ponovio da Hrvatska podržava odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, cjelovitost i suverenitet BiH na temelju dva entiteta, tri konstitutivna naroda i drugih naroda koji u njoj žive, te naglasio njihov interes za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda koji treba biti legitimno zastupljen u svim bh. institucijama

Plenković, koji je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. oktobra 2016. godine, ovog se puta odazvao na poziv Tegeltije, a u nastavku posjete predviđen je susret s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije