Dani Frankofonije obilježit će se u cijeloj BiH, pronađite nešto za sebe

1
V.A.Z.
Dani Frankofonije obilježit će se u cijeloj BiH, pronađite nešto za sebe
Foto: Arhiv / Frankofonija

Tradicionalno, u cijelom svijetu se 20. mart obilježava kao Dan Frankofonije. Toga datuma 1970. godine je u Niameju u Nigeriji rođena Međunarodna organizacija za Frankofoniju.

Danas Međunarodna organizacija za Frankofoniju okuplja 88 zemalja članica, pridruženih i posmatrača, među kojima je od 2010 godine i Bosna i Hercegovina.

Danas se francuski jezik, osim Francuskoj, najviše govori u Švicarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Kanadi - zemljama koje su ujedno i  osnivači, ali i na područjima Južne i Sjeverne amerike, Afrike i Australije.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Frankofonija je u službi muškaraca i žena kojima je francuski jezik zajednički u cijelom svijetu. U isto vrijeme radi se i o kulturnoj zajednici od 300 miliona osoba u cijelom svijetu na pet kontinentata.  Ukupno 1,2 milijarde ljudi žive u ovim zemljama. Francuski je peti jezik koji se najviše govori na svijetu, jedan od šest službenih jezika Ujedinjenih nacija, jedan od tri radna jezika EU, četvrti najviše korišteni jezik na internetu. Francuski je ogroman adut u današnjem svijetu, što će potvrditi mnogo osoba različitog porijekla, obrazovanja, zanimanja i iz različitih sredina. To je jezik kulture i umjetnosti, ali i jezik koji je veoma koristan i profesionalno", istaknula je Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH u intervjuu za Radiosarajevo.ba.  

Francuski institut u Bosni i Hercegovini tradicionalno obilježava Dan Frankofonije kroz niz manifestacija u cijeloj BiH. U nastavku donosimo program događaja koji će se obilježavati tokom mjeseca marta  

Konkus frankofonije 2023. "Biti turista u svom gradu" U okviru programa Frankofonije, Francuski institut u Bosni i Hercegovini organizuje konkurs za učenike francuskog jezika u Bosni i Hercegovini. Učesnici trebaju napraviti kreativni projekat na temu "Biti turista u svom gradu". Svi radovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama Francuskog instituta u BiH od 11. do 15. marta.

Koncert Christophe Meyer

  • 17.mart u 21,00, Mostar Rock School - Pavarotti centar
  • 18.3. u 20.30, Dom omladine Banja Luka

Muzički i vizualni spektakl francuske šansone i pop muzike. Christophe Meyer, gitarista i vokal – u pratnji bubnjara Paula Maillarda.
U partnerstvu sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini
Ulaz slobodan

Izložba razglednica, 21. mart u 12,30, Ogranak Francuskog instituta u Mostar: Učenici završnih razreda osnovne i 1. i 2. razreda srednjih škola iz Mostara, u grupama po dvoje, pripremali su razglednice na temu «Frigijske kape, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, u Mostaru».Razglednice će biti objavljene na Facebook stranici Francuskog instituta u BiH od 17. do 20. marta.

Izložba, Frédéric de la Mure, 21. mart, Gazi Husrev-begov hanikah Sarajevo: Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izložbe Od Baltika do Balkana: lica naše Europe fotografa Frédérica de la Murea. Nakon izložbe pozivamo vas na susret/predavanje sa autorom izložbe u 17h u prostorijama Francuskog instituta u Sarajevu.

Izložba Louvre noću, 23. mart u 18,00,  Galerija Plus Banja Luka: U okviru Dana Frankofonije 2023. u Bosni i Hercegovini, zadovoljstvo nam je pozvati vas na izložbu fotografija Louvre noću Milomira Kovačevića Strašnog. Louvre na drugačiji način (Louvre noću): serija fotografija zbog koje ćete poželjeti da (ponovo) otkrijete ovo jedinstveno mjesto umjetničke kreacije. U partnerstvu sa: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Baka Pričalica

  • 25. mart u 11:30, Medijateka Sarajevo
  • 28. mart u 17:30, Medijateka Mostar

Radionica Bake Pričalice i promocija knjige "Djedove stare patike" Vide Srete Žuljević za djecu od 5 – 12 godina. Obavezna prijava: info@institutfrancais.ba i mostar@institutfrancais.ba.  Nakon promocije bit će upriličena prodaja knjige. Sredstva od prodaje bit će donirana za pomoć djeci iz socio-ekonomski ugroženih porodica (SOS Dječja sela u BiH, program « jačanja porodica » Mostar).

Sedmica frankofonog filma, 22-29. mart, Kino Meeting Point Sarajevo: Ambasade Francuske, Luksemburga, Švicarske, Bugarske, Rumunije, Srbije i Egipta sa zadovoljstvom vam predstavljaju ovogodišnju sedmicu frankofonog filma. Sve projekcije počinju u 20h. Ulaz besplatan.

Koncert Omaž Jacques Brel: 

  • 28. mart u 20,00, SARTR Sarajevo
  • 30. mart u 20,00, Kulturni centar Trebinje

Jacques Brel – belgijski pisac, kompozitor, pjesnik, glumac i režiser. Bosanskohercegovački tenor Jasmin Bašić, u pratnji svojih kolegica iz Narodnog pozorišta Sarajevo, Katarine Kikić Marić (sopran) i Aide Mušanović Arsić (klavir) uvodi nas u svijet Brela. Ulaz slobodan
U partnerstvu sa Diplomatskim uredom Kraljevine Belgije u BiH

Frankofoni diktat, 28. mart u 18,00, Banja Luka – Narodna i univerzitetska biblioteka RS: Od 2009. godine, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske organizuje frankofoni diktat. Takmičenje se održava na dva nivoa: za studente katedre za francuski jezik Univerziteta u Banja Luci i širu publiku. Pripremite svoje olovke!

Književno veče, 28. mart u 19,00, Banja Luka – Narodna i univerzitetska biblioteka RS: Francuski institut u BiH u saradnji sa izdavačkom kućom Besjeda i JU Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske organizuje književno veče na kojem će predstaviti reizdanja nekoliko prevoda djela velikana francuske književnosti.

Književni susret, 29. mart u 18,00, Medijateka Sarajevo: Upotreba svijeta - putopis dvojice prijatelja iz Jugoslavije u Afganistan, između juna 1953. i decembra 1954. godine.  Izlagač : M. Laurent Isel, Francuska škola CIFS Sarajevo Moderator : M. Jean - Christophe Thiabaud, Francuski institut u Bosni i Hercegovini Jezik : Francuski.
Merci de réserver votre place en écrivant à: info@institutfrancais.ba

Projekcija filma i susret sa autorima "Povratak u Višegrad": Nakon filma će biti upriličeno druženje sa autorima filma - Julie Biro i Antoine Jaccoud.

  • 27.3.2023 17,00 SARAJEVO GIMNAZIJA OBALA
  • 28.3.2023. 12,00  MAGLAJ DOM KULTURE EDHEM MULABDIĆ
  • 28.3.2023 19,00 TUZLA CENTAR ZA KULTURU
  • 30.3.2023. 17,00 MOSTAR OGRANAK FRANCUSKOG INSTITUTA

Izložba Francuska arhitektura u svijetu, 30. mart u 18,00, CZK Semberija Bijeljina: Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izložbe Francuska arhitektura u svijetu 2010 - 2020. Od 2010. organizacija AFEX ogranizuje Grand Prix AFEX francuske arhitekture u svijetu kojim se želi predstaviti i promovisati, u Francuskoj ali i u cijelom svijetu, ljepotu i inovativnost francuske arhitekture.

Dani frankofonog filma u Banja Luci, 23.3. - 4.4. Muzej savremene umjetnosti RS: Francuski institut u BiH, u partnerstvu sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske poziva vas na projekcije francuskih filmova. Projekcije počinju u 19h u Muzeju. Ulaz slobodan

Promocija knjige, 5. april u 18:00, Medijateka Sarajevo: Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Iskustvo stvarnosti u poeziji Guillaumea Apollinairea, Blaisea Cendrarsa i Pierrea Reverdya autora Ivana Radeljkovića. Izlagač : M.Ivan Radeljković, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu Moderator : M. Jean-Christophe Thiabaud, Francuski institut u Bosni i Hercegovini 

Novi ciklus kurseva: 13. mart: Nastavljamo sa kursevima francuskog jezika! Pronađite kurs koji vam najbolje odgovara, bez obzira na vaše godine i nivo poznavanja francuskog! Sesija traje od 13. marta do 29. aprila za mlade i odrasle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije