Dan italijanskog dizajna: Franz Cerami i ALU Sarajevo predstavit će postavku svjetlosne umjetnosti

0
Radiosarajevo.ba
Dan italijanskog dizajna: Franz Cerami i ALU Sarajevo predstavit će postavku svjetlosne umjetnosti
Foto: Ambasada Italije / Dan italijanskog dizajna

Povodom Dana italijanskog dizajna na mostu Festina Lente u četvrtak, 9. marta u 18:30 bit će postavljena instalacija svjetlosne umjetnosti "Lumina".

Ambasada Italije u Sarajevu u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu i uz podršku Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, najavljuje izuzetnu vizualnu postavku koja će nanovo pozicionirati Sarajevo na međunarodnu mapu velikih kulturnih događaja, koji će predstaviti čuveni digitalni umjetnik Franz Cerami, ambasador dizajna.

Riječ je o jednom djelu, namjenski osmišljenom za prijestolnicu i naročito za Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, selekcioniranu za događaj koji će još jednom potvrditi historijsko prijateljstvo između dvaju zemalja.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Akademija predstavlja jedan od simbola Sarajeva: izgrađena je 1899. kao Evangelistička crkva u Sarajevu, predmetom radova proširenja okončanih 1911., njeno zdanje – namijenjeno sjedištu akademije 1981. –, međunarodno je priznato kao jedan od arhitektonskih dragulja Sarajeva i čini jedan od nezaobilaznih centara kulture, posebno za mlade generacije.

U prisustvu dekanese Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, prof.dr Dubravke Pozderac-Lejlić, događaj će inaugurirati dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić i ambasador Marco Di Ruzza, i isti će biti otvoren za javnost.

U jutarnjim satima istoga dana, umjetnik Franz Cerami susret će se sa studentima i profesorima akademije.

Radio Italia: Praznično izdanje uz italijanske skijaše

Radio Italia: Praznično izdanje uz italijanske skijaše

Dan italijanskog dizajna u svijetu je jedna od godišnjih smotri italijanske diplomatsko-konzularne mreže. Izdanje 2023 je posvećeno dizajnu svjetla i predviđa događaje širom svijeta, tematski inspirirane.

Franz Cerami je rođen 1963. u Napulju, gdje i živi. Od 2011. predaje Retoriku i digitalno pripovijedanje kulturnog nasljeđa na Univerzitetu Suor Orsola Benincasa u Napulju.

Od 1997. do 2000. obnašao je dužnost umjetničkog direktora festivala "Monumedia Festival – Multimedija i kulturno nasljeđe" u Napulju. Godine 1994. imenovan je za direktora Festivala kratkih audio-vizualnih komunikacija "Corto Circuito".

Rim, grad-muzej koji fascinira milione posjetitelja

Rim, grad-muzej koji fascinira milione posjetitelja

Kreirao je prostrane digitalne zidne slike u muzejima poput Madre u Napulju, Operni teatar u Jerevanu, dvorac Castel dell’Ovo u Napulju, u urbanim prostorima i na periferiji gradova kao što su Napulj, Jerevan, San Paolo, gdje je 2020. bio autor instalacije "Remix Portraits for Idalia Brasil" i izložio 20 radova na papiru.

Spoj umjetničkog temelja i tehnologije je u fokusu njegovih radova; koristi mještovitu tehniku u kojoj se isprepliću klasično slikanje, digitalno slikanje i video-mapiranje.

Godine 2020., kao i 2021., Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije nagradilo ga je prestižnom titulom ambasadora italijanskog dizajna u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije