Italijanska poslastica: Najbolji recept za tiramisu u čaši
Bogata italijanska kuhinja nudi mnoge specijalitete i poslastice, a poznati tiramisu uopće nije izuzetak. Kremast i ukusan, tiramisu vrlo rado prave i naši slastičari jer je veoma jednostavan za pripremu.
Međutim, neki su se dosjetili i "ubrzali" već jednostavan recept i tako napravili tiramisu u čaši.
Veoma je dekorativno, specifičnog izgleda pa onda i ukusa.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Sastojci:
250 ml slatke pavlake
4 kašike šećera
500 g maskarpone sira
200 ml hladne kafe
36 piškota
kakao
Priprema:
U činiji pomiješajte maskarpone i tri kašike šećera. U drugu činiju sipajte slatku pavlaku i jednu kašiku šećera, pa umutite čvrsto u snijeg.
Sjedinite sir i slatku pavlaku dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Skuvajte kafu i ostavite je da se ohladi.
Piškote izlomite i potopite u kafu, pa ih poredajte na dno čaše.
Kašikom uzmite miks sira i slatke pavlake, pa napravite jedan sloj preko piškota. Postupak ponovite još dva puta.
Za kraj, kolač pospite kakaom ili svježom kafom, odložite u frižider dva sata i poslužite se, piše Telegraf rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.