U Italiji kafa nije skupa, ali pazite - ista šoljica može imati tri različite cijene

1
Radiosarajevo.ba
U Italiji kafa nije skupa, ali pazite - ista šoljica može imati tri različite cijene
Pixabay / Kafa

Ljubitelji espresso kafe najčešće su jednoglasni u tvrdnji da se najbolja i najkvalitetnija kafana svijetu  može piti u italijanskim kafićima.

Njena kvaliteta je visoka bez obzira na lokal u kojem naručujete svoj omiljeni crni napitak - bilo da se radi o elitnim kafeterijama ili običnim kvartovskim ili seoskim kafićima.

Znalci takođe tvrde da je za okus espressa manje važan brend kafe, jer su mahom svi italijanski brendovi dobri. Na dobar okus utiču različiti faktori kakvi su način prženja i mljevenja, sastav vode, kvalitet mašine i pritisak, te veoma važno - umijeće šankera

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Postoji nebrojeno mnogo vrsta italijanske kafe čija je baza kratki ili dugi espresso, od one u koju se dodaje samo koja kap mlijeka, pa do užitaka za sladokusce kakav je recimo caffè con panna (kafa sa šlagom) ili caffè affogato koja predstavlja sladoled utopljen u šoljici kafe.

Macchiato je kafa s dodatkom mlijeka, a u doslovnom prijevodu znači 'zamrljano' što znači da je kafa doslovna zamrljana s nekoliko kapljica mlijeka. U odnosu da li preferirate toplo ili hladno mlijeko, naručujete macchiato caldo, odnosno macchiato freddo. Ukoliko želite više mlijeka, onda naručujete latte macchiato, znači mlijeko umrljano kafom kafom.

Tu je i omiljeni cappuccino za kojeg postoji jedno pravilo – cappucino se naručuje samo u jutarnjim satima, s obzorom da je povezan s doručkom. Naravno, može se naručiti i poslijepodne, ali lokalni ljubitelji kafe to ne rade.

Ako želite personalizirati svoju kafu, nije sramota zamoliti konobara za sve što želite u svom piću: šećer, kakao, šlag, hladno mlijeko, toplo mlijeko, uostalom kao i kod nas.

Postoji i još jedno pravilo: razlika u cijeni kafe je značajna u ovisnosti da li je pijete za šankom, za stolom ili vani u bašti. Tu vlada pravilo – što bliže šanku, cijena je niža.

Cijena kafe u Italiji je umjerena, a često je niža nego u kafićima u BiH ili regiji.

Po najnovijim informacijama s lica mjesta, u kafićima u centru Milana kafu možete popiti za šankom za 1,2 eura, dok cijena u bašti ide i preko 2 eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije