Hazim Hadžić / "Da Vam Minka nešto kaže": Simpatična Bosanka promovirana u Sarajevu

21. 02. 2020. u 12:37:00 J. Ć.

Shares: 286

U knjižari Svjetlost u Sarajevu upriličena je promocija i potpisivanje knjige Da Vam Minka nešto kaže.

Iza Omerovce i Minke, simpatičnih Bosanki koje su postale zvijezde Instagrama i koje redovno nasmijavaju više od 150 hiljade pratilaca, stoji 23-godišnji student teatra, filma i medija Hazim Hadžić iz Kalesije.

"Da vam Minka nešto kaže...", svakodnevno počinje svoje obraćanje zvijezda ove društvene mreže čiji će duhoviti savjeti i mudre opaske uskoro biti objedinjeni u knjizi, odnosno u „motivacionom priručniku za sve one zarobljene u kružnom toku“, čiji će cjelokupan prihod od prodaje biti doniran u humanitarne svrhe.

Stvorivši Minku, njenu mamu Omerovcu i brata Sameda, Hazim je stvorio čitavo jedno društvo čija je nacija - čovjek, a religija - jednostavnost.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: "Da Vam Minka nešto kaže" Hazima Hadžića

Koristeći se jednostavnim životnim situacijama autor s lakoćom dopire do svih nas, bilo da smo iz Kalesije ili Beograda. Njegova nepresušna inspiracija, koja proizilazi iz nesebičnog interesovanja za ljude i komunikacije sa njima, obuhvatila je i obradila skoro sve sfere života jednog čovjeka. Zahvaljujući jednostavnim, za region Tuzle karakterističnim jezikom, jasno možemo videti i čuti Miljanovce i kuću u kojoj Minka živi, njenu porodicu, knjige za učenje njemačkog jezika, autobus koji pristaje blizu njene kuće da je vozi na faks, kompjuter na kojem joj je upaljen YouTube, Instagram i Word, stoji u izvodu iz recenzije Dušice Pavlović Kosmo.

„Čitajući knjigu Mome Kapore, jednog od meni najdražih autora sa našeg prostora, 'Beleške jedne Ane', pomislio sam: 'Zašto se i moja Minka ne bi mogla izraziti na taj način?' A s obzirom da je u zadnje vrijeme značajan porast motivatora na našim prostorima, i Minka se posvetila pisanju motivacionih poruka, ali sve kroz humor i satiru, ostavljajući ljudima usput i neke veoma korisne savjete za kućanstvo, tako da, ima svega za svakoga", rekao je ranije Hazim Hadžić za Radiosarajevo.ba

Knjiga je ilustrirana kako bi sve generacije mogle maksimalno uživati u njoj.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: "Da Vam Minka nešto kaže" Hazima Hadžića

"Iskreno se nadam da će služiti ljudima jer, bez obzira što je prožeta humorom i što ju je pisala Minka, pažljivo sam birao šta ljudima poručiti, naročito onima koji posegnu za knjigom u želji da se motivišu“, rekao je Hadžić. 

Vrijedi napomenuti to da je Hazim Hadžić rođen u Tuzli i student je Univerziteta za teatar, film i medij u Beču. Ljubav prema pisanoj riječi i knjizi bio je osnovni pokretač nastanka ovog njegovog četvrtog autorskog djela.

Podsjetimo, cijeli prihod od prodaje ovog izdanja usmjeren je u završetak izgradnje Centra za autizam u Tuzli i za podržavanje radionica studenata sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, koje bi imale za cilj razvijanje svijesti o postojanju osoba s autizmom u bh. društvu.

NEMA KOMENTARA