Tajna džema (i respiratora) od malina

Radiosarajevo.ba
Tajna džema (i respiratora) od malina
Foto: Facebook / Fikret Hodžić

Pričao mi je svojevremeno jedan prijeratni hodža, a poratni menadžer, maher svih tranzicija, kako su "dok je bilo najteže" on i njegovi ahbabi organizirali razna bosanska sijela po Njemačkoj i široj dijaspori.

Piše: Faruk Vele

Donijeli bi časopise prepune priča o "Bosni ponosnoj", apela za pomoć, vapaja iz "najtužnije zemlje na svijetu". I dok bi "kanula suza neisplakana", od naroda bi se pokupile pare. Što priče tragičnije, to pare veće. Potom bi neko zasvirao "Mejru na tabutu" i slične "prigodne" pjesme, narod bi se uhvatio u kolo, pobacao, naravno, one časopise (nikad nismo voljeli čitati mnogo!), a ekipa lovaca u mutnom pokupi sve to, pa na naredni mevlud ili sijelo. Po nove suze i po nove pare.... 

Zlatna malina 

Primijetio sam kako je osoba koja se bavila tim jadnim, sitnim marifetlucima pljačkanja vlastitog naroda na neobičan, gotovo jeziv način, bila ponosna na to svoje (ne)djelo. 

Spazio sam takve likove i ovih dana, u jeku borbe s pandemijom koronavirusa i infekcijom COVID-19. Aktuelna kriza svojom atmosferom, policijskim satima, potvrdama, po zabrinutosti i neizvjesnosti podsjeća na onaj očaj iz vremena agresije i rata (samo nek' ne puca). I tako, kao u svakom vremenu kriza, ponovo iskaču ista ili slična lica koja bi "krvi dala za Bosnu", spremni da pomognu svakome i, naravno, isto ono oduševljenje jer se može ponovo loviti u mutnom i "hajrovati" na tuđoj nesreći i muci.  

I SIPA se uključila u provjeru nabavke respiratora putem "Srebrene maline"

S tim utiskom pratim reakcije na aferu koju je razotkrila kolegica Semira Degirmendžić saznavši da je Vlada Federacije BiH isplatila više od 10 miliona KM za respiratore posredstvom firme "Srebrena malina" (ni kultni nadrealisti ne bi bolje smislili) koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić. 

I mada bi se moglo ispostaviti da je Hodžić tek "kurban" mnogo ozbiljnijih političkih utakmica, nema dileme da se uhvatio u kolo sa šejtanom iz kojeg bi mogao izaći sa "Zlatnom malinom" za najgori scenarij. 

No, ko stvarno zna "tajnu džema od malina" (da se i u ovom mučnoj priči prisjetimo nečeg lijepog i čestitog  - velikog kolege Karima Zaimovića), trebala bi pokazati istraga Kantonalnog tužilaštva. Naravno, ako ikada bude završen ijedan od sličnih slučajeva koje je "provjeravala" ova institucija i gdje je "otvoren predmet". 

Ko je jamio jamio 

Onda bismo svakako morali saznati kakva je u ovoj priči uloga Fahrudina Solaka, načelnika Federalnog stožera civilne zaštite, zašto šuti federalni premijer Fadil Novalić

Dok čekamo objašnjenja, pitamo se je li neko "hapao", a da nije pitao koga je trebalo pitati? Koliko je sličnih slučajeva prekrila zelena trava zaborava? Ili će kroz nekoliko dana biti "ko je jamio, jamio" i "pojeo vuk kenjca"? 

Sve su to pitanja čije odgovore moramo dobiti. Zato ne bi smjelo završiti na tome da se gnušamo na pokušaj voditelja Hodžića da poslu s malinama pridruži i mnogo unosnije respiratore. Ili što je onomad, sa sve političkom i ekonomskom podrškom moćnika, "lansirao" majice s brojem ubijenih Srebreničana!!! 

Afera "Respiratori": Tužilaštvo formiralo predmete, Vlada i FUCZ bez komentara

Fikret je samo vidio kako se lahko postaje bogatim u ovom društvu (ako želiš i imaš dobre ahbabe), pa je možda htio "biti dio tala". To tek trebaju reći institucije.

Mnogo veću odgovornost snose oni koji su očito mimo procedura, barem tako veli federalna ministrica finansija Jelka Miličević, pokušali da "zavrnu" Fikretov prvi, a ko zna koji milion onih koji su mu povjerili tu "patriotsku dužnost". 

Očito da se naše dno ne nazire i da još možemo propadati, "do samog dna i pada". Jer, korona virus ćemo možda preživjeti, ali sve "humanitarce" i sve pljačke "u ime naroda" – sigurno nećemo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije