Milanović legitimira i nagrađuje jedinice koje su činile brutalne zločine

3
Radiosarajevo.ba
Milanović legitimira i nagrađuje jedinice koje su činile brutalne zločine
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Nakon što je 2020. prilikom proslave Oluje za doprinos oslobođenju zemlje odlikovao niz postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, Zoran Milanović ove je godine istim povodom odlikovao HVO-ovu Vojnu policiju i Postrojbu za posebne namjene "Ludvig Pavlović".

Piše: Jerko Bakotin za Novosti

Predsjednik Hrvatske time nastavlja seriju moralno i politički promašenih te štetnih poteza kada je u pitanju odnos prema ratnim zločinima, prošlosti općenito i Bosni i Hercegovini.

Prošle godine je među odlikovanima bila i Specijalna policija MUP-a Herceg Bosne, u čije ime je priznanje primio general Zlatan Mijo Jelić. Protiv ratnog zapovjednika Mostara Tužilaštvo BiH je 2015. podiglo optužnicu za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, uključujući etničko čišćenje, protupravno zatvaranje, prisilni rad zarobljenika, ubistvo i ranjavanje najmanje 40 njih korištenih kao živi štit, pišu Novosti.

Jelić je prije potvrđivanja optužnice pobjegao u Hrvatsku, a šef Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac izjavio je da je Milanović sa svim faktima bio unaprijed upoznat, kao i da je Kolinda Grabar-Kitarović zbog navedenog oklijevala odlikovati navedenu postrojbu. Milanoviću se, rekao je Miljavac, za reakcije bosanske strane "fućkalo". Dva mjeseca potom, u oktobru prošle godine, protiv Jelića je istragu otvorilo i hrvatsko Državno tužilaštvo, kojem je BiH prepustila slučaj.

Ovogodišnji izbor odlikovanih je, ukoliko je gradacija uopće moguća, još i gori.

Međunarodni kazneni sud u Haagu je 2017. pravomoćno zbog teških ratnih zločina osudio šestoricu herceg-bosanskih funkcionera – Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Bruna Stojića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Utvrđeno je i postojanje Udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH i uspostave hrvatskog entiteta, a kao sudionici UZP-a navedeni su i Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

U okviru provedbe UZP-a vrlo važnu ulogu imala je upravo institucija Vojne policije HVO-a, a u presudi je detaljno opisan veliki broj zločina koje su počinili pripadnici te službe. VP-om su zapovijedali načelnik Odjela (kasnije Ministarstva) obrane HVO-a Stojić, osuđen na 20 godina zatvora, načelnik Uprave Vojne policije HVO-a od maja 1992. do novembra 1993. Ćorić, osuđen na 16 godina zatvora, i Pušić, visoki časnik VP-a zadužen i za upravljanje svim zatočeničkim centrima HVO-a, osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema presudi, Vojna policija HVO-a je deložirala, hapsila i zatvarala Bošnjake u općinama Gornji Vakuf, Stolac, Čapljina i Mostar. Ista služba je uspostavila ili imala važnu ulogu u logorima u Ljubuškom, Dretelju, Gabeli, Vojnom i na mostarskom Heliodromu, gdje su zatočene, zlostavljane i premlaćivane tisuće ljudi, a mnogi su ubijeni.

Iz bogatog kataloga strave izdvajamo tek nekoliko detalja: pripadnik VP-a i zapovjednik zatvora u Ljubuškom Ivica Kraljević barem jednog zatočenika podvrgavao je elektrošokovima. Ravnatelj zatvora u Vojnom Mario Mihalj premlaćivao je mentalnog bolesnika i, riječima samog Pušića, lično ubio 18 zatočenika.

Zapovjednik Dretelja je bio bivši pripadnik VP-a Tomo Šakota, a u logoru je bila stacionirana 3. satnija 3. Bojne VP-a, kasnije dodijeljena 5. bojni.

Doktorica Aida Kapetanović je u oktobru 1993. sastavila izvještaj temeljem razgovora sa zatočenicima, bilježeći kao posljedice zlostavljanja kontuzije, frakture rebara i prijelome ruku; jednom mladiću se moralo amputirati nogu jer je "straža" u njega pucala, dok je drugi imao rasječeno spolovilo.

Tamošnji pripadnici VP-a su pucajući po hangarima ubili trojicu zarobljenika. Zapovjednici Heliodroma bili su časnici Vojne policije Stanko Božić i Josip Praljak. U tom su logoru zatočenici bili u tolikom broju nagurani u hangare da su, kako bi mogli leći, spavali u smjenama. Vodu nisu dobivali, uprkos temperaturama od 45 stepeni te su pili vlastiti urin.

Svjedok CU u samici je uslijed gladi jeo i vlastiti izmet. Mustafa Hadrović u samici je izgubio 47 kilograma, a nuždu je vršio u kutiju za kekse. Vojni su policajci jednog zarobljenika prinudili da poliže vlastitu krv kako "balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji." Jeziva mučenja odvijala su se i u zgradi mostarskog Mašinskog fakulteta, gdje se prema svjedocima nalazilo zapovjedništvo 3. bojne Vojne policije. Zapovjednik je bio Željko Džidić, u čijem prisustvu se zatočenike premlaćivalo kundacima, kabelima i pendrecima. Vojnika Armije BiH Dževada Husića pripadnik HVO-a pitao je koje mu je uho draže, jedno mu odsjekao nožem, a potom ga ubio vatrenim oružjem.

Što se tiče zločina van logora, pripadnici VP često su silovali i seksualno zlostavljali žene i djevojčice. Svjedokinju CX u zapadnom Mostaru silovalo je devet pripadnika 1. lake jurišne bojne VP-a i Anti-terorističke grupe "Vinko Škrobo".

U općini Prozor su muškarci prisiljavani na međusobni oralni seks, a prema izvještaju Luke Markešića, načelnika SIS-a u brigadi "Rama", Bošnjakinje su morale gole služiti pripadnike VP-a i HVO-a, skidane su pred svojim očevima, a neke i šišane "na ćelavo". Pripadnici VP-a su i krali vozila u vlasništvu Bošnjaka, a konačno, upravo su 4. bojna VP-a i njena podjedinica "Jokeri" u Ahmićima masakrirale 116 ljudi, uključujući i tromjesečnu bebu.

Zapovjednik postrojbe "Ludvig Pavlović" od kraja 1992. bio je general Dragan Ćurčić, protiv kojeg je u aprilu 2014. Tužilaštvo BiH naredilo istragu zbog sumnji u zločine na području Čapljine. Slučaj nikada nije završio na sudu, a sam Ćurčić je umro 2019. Prema bosanskim medijima, jedinicu se dovodi u vezu sa zločinima u Doljanima i Sovićima kod Jablanice u aprilu 1993., kada je ubijeno 18 Bošnjaka, cjelokupno civilno stanovništvo deportirano, a obje džamije i brojne kuće su uništene.

Nipošto nisu svi pripadnici odlikovanih postrojbi zločinci, niti je HVO moguće svesti isključivo na instrument zločinačke politike etničkog čišćenja i razbijanja BiH. On nesumnjivo jest bio i to, ali vojska bosanskih Hrvata odigrala je početkom i krajem rata smislenu i poštovanja vrijednu ulogu obrane i oslobađanja BiH, a operacijama na jugozapadu Bosne snažno je doprinijela oslobađanju Hrvatske.

Međutim, odlikujući Vojnu policiju HVO-a i PPN "Ludvig Pavlović", Milanović legitimira i nagrađuje upravo jedinice koje su činile brutalne zločine i kojima su rukovodili ratni zločinci, negira presude i sudski utvrđene činjenice, simbolički nastavlja ratnu politiku 1990-ih i krivotvori povijest. A mainstream javnost – oličena u Večernjem listu, koji je donio vijest o ovogodišnjim odlikovanjima – u tome sudjeluje.

Zagrebački dnevnik u prvom tekstu piše da je VP "brinula za održavanje reda u vojnim strukturama, kontrolirala promet te bila zadužena za osiguranje visokih časnika". Ukratko, samo što nije sadila cvijeće.

Osnivačicu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesnu Teršelič zabrinjavaju potezi predsjednika države.

"Meni je strašna njegova nebriga za preživjele logoraše i logorašice te njihove drugove koji su preminuli zbog posljedica torture u logorima koje je kontrolirao HVO. Nisu ga pokolebale glasne reakcije javnosti u Hrvatskoj i BiH. Kao da pokazuje mišiće baš usprkos glasovima za uvažavanje žrtava. Po mom mišljenju priznavanje patnje žrtava mora imati prednost pred naglašavanjem borbenog doprinosa. Ne dvojim da je u odlikovanim postrojbama bilo časnih pripadnika. Nisu svi bili počinitelji ratnih zločina. No odlikovanjem šalje se po meni neprihvatljiva poruka da su zločini počinjeni od strane nekih pripadnika i zapovjednika bio opravdani. Zato je važno reći: "Ne u moje ime!", kaže Teršelič za Novosti.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije