Sramotno: Milanović dodijelio odlikovanja zloglasnim jedinicama HVO

5
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Milanović dodijelio odlikovanja zloglasnim jedinicama HVO
Foto: HRT / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti priredio je prijem za ratne komandante iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi na kojem uručuje odlikovanja generalima.

Svečana dodjela službeno je počela oko 20 sati hrvatskom himnom, a potom minutom šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Poruka "prijateljima" iz BiH

"Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo na tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja da bi se ovo pretvorilo ovo u likovanje. Odlikovanja koja ću dati u ime Hrvatske nisu odlikovanja da bi bilo koga povrijedio, nego da bi naglasio ispravnost našeg puta. Ovdje je 1995. godine stavljena 'točka na i'. Da, Amerikanci su naši prijatelji, ali da nije bilo vas, ovoga svega ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami.

Nije ovo zamišljeno da se ikoga ponizi. Vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati. Vidimo se sutra, oni koji će dobiti najviša odlikovanja ja čestitam i nadam se da ovakva odlikovanja ratnim zapovjednicima nijedan predsjednik više neće morati dati. Ovime zatvaramo jednu epopeju, živjela naša domovina", kazao je Milanović. 

Odlikovanja su tako dobili penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, penzionisani general-bojnik Ivan Kapular, penzionisani general-bojnik Jozo Milićević i penzionisani brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO.

Milanović je odlikovao i jedinicu „Ludvig Pavlović“, koja nosi ime po članu terorističke Bugojanske skupine iz 1972. godine.

Podsjetimo, predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da je Milanović u Kninu odao priznanje jednoj od najozloglašenijih jedinica HVO.

Vesna Rajnović, profesorica filozofije i etike iz Hrvatske, twitterašica i saradnica više medija, jučer je za naš portal komenitrala najavu odlikovanja u režiji Milanovića.

„Evo nam opet godišnjice Oluje. Danima ćemo slušati srBsko naricanje bez ikakvog osjećaja vlastite krivnje, a predsjendik RH će ponoviti zločin moralnog opravdanja UZP-a, dodjeljujući nova odlikovanja. Prošle godine je počastio Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. Godine, dodjelivši mu priznanje za Specijalnu jedinicu MUP-a. Ove godine, piše Večernjak, planira odlikovati postrojbe HVO koje se, također, dovode u vezu s ratnim zločinima – Vojnu policiju HVO i PPN „Ludvig Pavlović“ (koja je dobila ime po ustaši). Bravo, Predsjedniče, pravi si nasljednik Franje Tuđmana“.

Mustafić: Očekivano od Milanovića

Ugledni bh. reditelj Dino Mustafić kako je najava odlikovanja ovakvih jedinica – besprizorna i degutantna.

Očekivano od ovakvog predsjednika Hrvatske. I onda nje čudo zašto čitava generacija odrasta na propagandi i porukama mržnje ako ovo radi i država koja je članica EU“, napisao je Mustafić.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osudilo je u srijedu odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) koje su sudjelovale u oslobađanju Republike Hrvatske.

"Svako ima pravo na vlastito mišljenje i političko djelovanje, međutim ne vidimo apsolutno nikakvu korelaciju između promjena Izbornog zakona u BiH i dodjeljivanja odlikovanja postrojbama u kojima su djelovali ratni zločinci", navodi BNV u saopćenju za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije