Reakcije na Milanovićeva odlikovanja: Bravo predsjedniče, pravi si nasljednik Tuđmana

9
F. Vele
Reakcije na Milanovićeva odlikovanja: Bravo predsjedniče, pravi si nasljednik Tuđmana
Foto: Radiosarajevo.ba / Reakcije na Milanovićeva odlikovanja

Najava da će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra u Kninu odlikovati Vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojom je upravljao haški osuđenik Valentin Ćorić, očekivano, izazvala je brojne reakcije.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da će, ukoliko se informacije medija potvrde, Milanović sutra u Kninu odati priznanje jednoj od najozloglašenijih jedinica HVO.

Na smetljištu historije će završiti

Podsjetimo, „Večernji list“ objavio je kako će, pored Vojne policija HVO, Milanović odlikovati i jedinicu „Ludvig Pavlović“, koja nosi ime po članu terorističke Bugojanske skupine iz 1972. godine.

„Logoraše grada Mostara i u većini žrtve UZP-a nije iznenadila vijest da će Milanović u svom naletu "nacionalnog osvještenja" ili bolje reći nacionasociolističkom buđenju svijesti u kakvom se nalazi nagraditi jednu od najozloglašenijih jedinica HVO-a. Svjestan da se na nacionalnom konju jaše do sljedećeg mandata, Milanović je zajahao ne znajući da će ga taj konj vrlo brzo zbaciti s leđa kao i sve one prije njega. Svi koji su se tako ponašali su na kraju završili na smetljištu historije pa će tako i sadašnji predsjednik Republike Hrvatske“, kaže Hajdarović.

Sigurni su da dobar dio stanovništva Hrvatske i BiH ne dijeli Milanovićevo mišljenje. Podsjećaju da su jedinice koje predsjednik nama susjedne države odlikuje osuđene za počinjene zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu kao dio nosilaca zločinačke politike tadašnjeg rukovodstva tzv "HZ HB".

„Samo jedan eklatantan primjer je smaknuće zarobljenih pripadnika ARBiH iz zgrade „Vranica“ koje se desilo u zapovjedništvu te iste jedinice na Mašinskom fakultetu u Mostaru. Progon, zatvaranje, ubijanje, mučenje stanovnika Mostara i svih ostalih djelova Bosne i Hercegovine gdje je ta jedinica imala svoje pripadnike su bili odlika jedinica Vojne policije HVO-a. Pokušaj da odlikovanje tih jedinica učini nešto čime bi odao priznanje onima koji su pokušali provesti ideju stvaranja tzv. velike Hrvatske je samo klasična potvrda pravednosti presude Haškog tribunala koja jasno i nedvosmisleno utvrdila i osudila Republiku Hrvatsku za UZP“, kazao je Hajdarović, te dodao:

„Očito je da je kod Milanovića poremećen sistem vrijednosti pa nas ništa i ne može iznenaditi jer na njega imaju mnogo veći uticaj oni koji su činili zločine u ratu u BiH od žrtava. Namjerno istog nismo nazvali „gospodinom“ jer to nije, nego je jedan nadobudnih, neotesani, nekulturni i nadasve nemoralni politički patuljak koji će svoju političku karijeru završiti ubrzo bez obzira na sve pokušaje da se održi na političkoj sceni Hrvatske“.

Vesna Rajnović, profesorica filozofije i etike iz Hrvatske, twitterašica i saradnica više medija, komenitrala je najavu odlikovanja u režiji Milanovića.

„Evo nam opet godišnjice Oluje. Danima ćemo slušati srBsko naricanje bez ikakvog osjećaja vlastite krivnje, a predsjendik RH će ponoviti zločin moralnog opravdanja UZP-a, dodjeljujući nova odlikovanja. Prošle godine je počastio Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. Godine, dodjelivši mu priznanje za Specijalnu jedinicu MUP-a. Ove godine, piše Večernjak, planira odlikovati postrojbe HVO koje se, također, dovode u vezu s ratnim zločinima – Vojnu policiju HVO i PPN „Ludvig Pavlović“ (koja je dobila ime po ustaši). Bravo, Predsjedniče, pravi si nasljednik Franje Tuđmana“.

Besprizorno i degutantno

Ugledni bh. reditelj Dino Mustafić kako je najava odlikovanja ovakvih jedinica – besprizorna i degutantna.

„Očekivano od ovakvog predsjendika Hrvatske. I onda nje čudo zašto čitava generacija odrasta na propagandi i porukama mržnje ako ovo radi i država koja je članica EU“, napisao je Mustafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije