Non-paper / Evropski parlamentarac Ilhan Kyuchyuk traži reakciju EU: Nemojte šutjeti!

18. 04. 2021. u 22:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Evropskog parlamenta iz Bugarske, Ilhan Kyuchyuk, oglasio se danas o "non-paperu" iza kojeg, prema više izvora, stoji premijer Slovenije Janez Janša.

Kyuchyuk, koji je dio parlamentarne grupe Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), je član Odbora za vanjske poslove EP.

"Jako sam razočaran što vidim slovenski "non-paper" premijera Janeza Janše. Igranje puzzle igara sa Zapadnim Balkanom neće potaknuti integraciju u Europsku uniju (EU), ali hoće potkopati mir i stabilnost", naveo je Kyuchyuk.

On je stoga pozvao Evropsko vijeće (EUCO), Evropsku komisiju (EK) i Europsku službu za vanjsko djelovanje (EEAS) da reagiraju, dodajući "da ne trebaju šutjeti".

Podsjetimo, pojavljivanje non-papera Janeza Janše u kojem se zagovara "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine, te promjene granica na Balkanu, a čije postojanje su potvrdili brojni zvaničnici i mediji, izazvalo je brojne reakcije u BiH, regionu, kao i evropskim okvirima. Premijer Slovenije još uvijek osporava njegovo postojanje postojanje.

Svi su jednoglasni u zaključku da je riječ o opasnim idejama i otvaranju Pandorine kutije, što bi moglo ozbiljno ugroziti sigurnost jugoistoka Evrope, ali i šire, zbog čega je velika odgovornost na međunarodnoj zajednici da zauzme ispravan stav.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)