Edi Rama o non-paperu: Postoji mapa sa promijenjenim granicama

3
Radiosarajevo.ba
Edi Rama o non-paperu: Postoji mapa sa promijenjenim granicama
FOTO: EPA / Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama komentirao je jučer non-paper premijera Slovenije Janeza Janše, kazavši kako postoji mapa u kojoj su promjenjene granice zemalja u regiji Zapadnog Balkana.

Kako pišu albanski mediji, Edi Rama je, gostujući u emisiji "Izbori 2021 na V+", kazao kako je mapu vidio i prije nego što ju je pokazao svom slovenskom kolegi Janezu Janši.

"Razgovarali smo prije izvjesnog vremena. Također sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar", rekao je Rama.

Podsjećamo, u četvrtak je slovenački portal Necenzurisano.si objavio dokument "non paper" za koji se tvrdi kako je kopija originalnog dokumenta u kojim se tretira prekrajanje granica zemalja Zapadnog Balkana.

Prema tom dokumentu, predlaže se redefiniranje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje dijelova Crne Gore sa albanskom većinom i Sjeverne Makedonije sa Albanijom, mogućnost otcjepljenja entiteta RS-a od Bosne i Hercegovine i ujedinjenja dijelova određenih županija u Federaciji BiH sa Hrvatskom.

Europska unija je nekoliko puta rekla kako ne zna za takav dokument. Slovenski premijer Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Europskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je kako su tvrdnje za takav dokument akcije usmjerene na "nanošenje štete Sloveniji u EU".

"Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i europsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju spriječiti ovaj cilj", napisao je Janša na društvenim mrežama, ali reakcije su se nastavile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije