Milanović: Onaj ko je autor non papera, neka drži prste dalje od BiH

31
Radiosarajevo.ba
Milanović: Onaj ko je autor non papera, neka drži prste dalje od BiH
Foto: Printscreen/HRT / Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je non paper, koji je posljednjih dana u fokusu regionalne javnosti.

Za navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu, kazao je da je to "veliko sra...", nadajući se da nije došao iz Slovenije.

“Kada je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non paper pa ko god to napravio. Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une, to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je veliko sra…”, rekao je novinarima hrvatski predsjednik, piše Hina.

Podsjetimo, slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i zauzima za ubrzanje uključenja u Europsku uniju svih država u regiji.

Premijer susjedne države Janez Janša negirao je da je bilo kakav non paper o tome poslao u Brisel, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće oporbe da kompromitira premijera prije nego što Slovenija početkom jula preuzme predsjedanje EU-om.

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane.

“Je li ovo dolazi od Janše ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da drži prste dalje od Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Dejtona.

“Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena”, poručio je Milanović.

Istaknuo je da je činjenica da od razlaza BiH nema ništa i dodao da se to neće dopasti Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Također, kazao je da ne vjeruje da bi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

“Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno i onda još ujedinjenja Kosova i Albanije”, rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije