Dragan Bursać: Milorad Dodik angažuje veterane da mu obezbijede politički život!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Milorad Dodik angažuje veterane da mu obezbijede politički život!
Foto: Privatni album / Dragan Bursać i Milorad Dodik

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Ovo nije samo rat između vlasti i tzv. opozicije u RS-u, gdje su pomenuti veterani tek oružje Milorada Dodika, ovo je rat između Dodika koga podržava Putinov režim i Vučića, koji ulaže sve žetone u Jelenu Trivić. Ko god pobijedi, građani su izgubili!“

Vidjeli ste to sigurno, bilbordi sa zastavom i amblemom Republike Srpske, te porukom "Samostalnost!" postavljeni su u petak na više lokacija u Banjaluci.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba 

Ako ste pacifisti, zašto ne “Jedinstvo“ umjesto “Samostalnosti“?

Ako nešto izgleda kao nacionalističko-secesionističko smeće, glasa se kao takvo, smrdi kao takvo, ima takvo ime i predstavljeno je kao takvo, vrlo vjerovatno da i jeste nacionalizam nepatvoreni i neprskani. 

I dok se u Sarajevu OHR, sa visokim predstavnikom vrši tvorbu svih Hrvata u HDZ, jednom riječju dok se prekraja Ustav Federacije BiH a zemlja odmiče eonima od građanskog koncepta, u RS-u se hladno (po ko zna koji put) obznanjuje kako će ovaj entitet biti samostalan.

Dragan Bursać: Hoće li Bošnjaci u RS-u opet nositi bijele trake?

Dragan Bursać: Hoće li Bošnjaci u RS-u opet nositi bijele trake?

Naime, iza poruke na bilbordu ili kampanje kako to zovu organizatori stoji udruženje Veterana RS-a.

Interesantno je da oni ne vide ništa sporno u ovoj kampanji, njenom nazivu i da je tumače zapravo kao “zajednički život u BiH“, koliko god to sumanuto i nelogično zvučalo.

Tako u izjavi za Radio Slobodna Evropa, Duško Vukotić, predsjednik Skupštine Udruženja "Veterani Republike Srpske" kazuje da bilbordi nisu poziv na "secesiju“ Republike Srpske, već poziv političkim akterima u Bosni i Hercegovini da "sjednu za isti sto"?!

"Ono što vam mogu istaći, ta ideja o samostalnosti pod tim nikako ne smatramo samootcjepljenje. Najvažnije nam je da razbijemo svaku predrasudu o nekakvoj secesiji, jer BiH je i naša država. Kad kažem naša, i nas veterana, i veterana Armije BiH i veterana HVO-a (Hrvatsko vijeće odbrane)", rekao je Vukotić.

Ma predivno, čovjek da ih na ranu stavi! Postavlja se samo jedno logično pitanje-ako se toliko zalažu za razbijanje predrasuda i za zajednički život, što im se kampanja nije zvala “Jednistvo“, nego “Samostalnost“.

Razotkriva se dalje Vukotić, kazavši da smo svi “osuđeni“ da živimo u ovakvoj BiH. Konkretno:

“Mi živimo u dejtonskoj BiH, osuđeni smo na zajednički život, dakle ako smo već osuđeni na zajednički život, moramo tražiti modele i razgovarati o međusobnom poštovanju“.

Dakle, osuđeni smo na ovu zemlju, pa je samostalnost jedina opcija. Vrlo jasno i konkretno.

A još konkretnije je kad taj isti Vukotić napiše da je “samostalnost“ “jedino rješenje“.

Čiji novci toga i NGO

Zato nema ni govora de je ovdje riječ o nekakvoj pacifističkoj kamilici i zajedničkom (su)životu, nego upravo suprotno, radi se o paramilitarnim pokušajima destabilizacije i razaranja BiH.

Nego, otkud ovom siromašnom NGO udruženju novci da se preko noći predstavi bilbordima na najudarnijim mjestima u Banjaluci i ko u konačnici stoji iza ovog skandala?

Oni kažu da su neutralni i samostalni, što je naravno neistina.

Bursać: Trivićka bi postrojila novu vojsku RS-a i 'poklala' bi se za Kosovo

Bursać: Trivićka bi postrojila novu vojsku RS-a i 'poklala' bi se za Kosovo

Prava istina se krije u riječima jednog od članova pridruženog udruženja iz Bijeljine, Petra Cvjetinovića, koji kaže:

"Pojedine strukture bliske opoziciji angažuju određene kriminalne strukture. To je vidljivo i ovdje u Bijeljini. Obavijestićemo o tome MUP, angažuju se ljudi, spremaju se protesti. Prema našim saznanjima, nabavljaju gas maske, spremaju neki novi Majdan u Republici Srpskoj, u Banjaluci".

Dakle, udruženju i udruženjima veterana smeta rad opozicije i njihovo djelovanje pa su se “patriotski organizovali“ na nečiji poziv i za nečije novce, kako bi spriječili fiktivne proteste. A kome najviše smeta rad opozicije, koliko god nesposobna bila i kome najviše smetaju protesti u Banjaluci?

Pa naravno, Miloradu Dodiku!

E zato i jeste ovo Dodikova organizovana kampanja sa pozivima na nekakvo jedinstvo i stalnim puhanjem u nekave obojene revolucije, kao prijetnja. Dakle, ako ne bude Dodika na vlasti nastaje haos, a to kazuje i ovo kampanja.

Da sve ovo nije bez neke svjedoči i politička analitičarka Tanja Topić koja za banjalučku Buku kaže da je vrlo zanimljivo da se poruka o samostalnosti Republike Srpske pojavila neposredno nakon odluke Centralne izborne komisije o kontrolnom prebrojavanju glasova i dodaje:

“…Ova kampanja preko noći se razvila, i to iz udruženja za koje znamo da nema novčana sredstva kojima se može priuštiti plakatiranje gotovo cijelog grada. Rekla bih da je ovo početak jedne kampanje koja sasvim sigurno služi za stvaranje određene atmosfere unutar Republike Srpske opet oko zbijanja nacionalnih redova i suprotstavljanja ‘pokušajima rušenja Republike Srpske’…“

Nema nikakve sumnje, iza ove kampanje i logistički i ideološki stoji Milorad Dodik i njegov SNSD, koji su preko svojih proksija na terenu stvorili iluziju stvaranja nekakvog nevladinog, trećeg puta ne bi li sludili ljude i ne bi li im dodatno pojačali tenzije, sve sa prijetnjama da će bez Dodika doći do nekakvog srpsko-srpskog sukoba u to nema nikakve dileme!

Dragan Bursać: Prevara zvana Otvoreni Balkan

Dragan Bursać: Prevara zvana Otvoreni Balkan

Hoće li Rusija odrediti sukob na relaciji Dodik-Vučić?

Ali ako idemo dalje i pratimo trag novca, jer novac govori, onda dolazimo do zanimljivih podataka koji kazuju da je gore spomenuti Duško Vukotić ujedno i koordinator ogranka za Balkan Međunarodnog saveza "Nasljednici pobjede" sa sjedištem u Moskvi. 

Pa je onda jasno da ovo nije samo rat između vlasti i tzv. opozicije u RS, gdje su ovi veterani tek oružje Milorada Dodika, nego je ovo rat između Dodika i Vučića, jer se zna da Dodika otvoreno podržava Putinov režim, dok Vučić ulaže sve žetone u Jelenu Trivić. Ko god da pobijedi - mi smo izgubili!

I onda kad se poslože ovako stvari, u RS-u zaista može doći do sukoba, ali su krivci isključivo Dodik, Vučić, Putin i inertnost OHR-a, koji je dozvolio ovakav upliv moskovske i beogradske moći na teritoriju BiH.

Dodikova posljednja bitka, koju mora dobiti, inače…

Ali sad više nema nikakve dileme, u Banjaluci i RS-u vodi se odsutna bitka za politički život Milorada Dodika. Ukoliko CIK-ovo sporovozno prebrojavanje glasova pokaže da je Dodik izgubio, sasvim sigurno doći će do aktiviranja ovakvih njegovih vladino-nevladinih organizacija, koje će pljuvati sve nove i nove tenzije na terenu.

“Samostalnost“ je tek probni balon i Dodikova vojna vježba sa ciljem plašenja i nacionalnog disciplinovanja stanovništva kako bi isti ostao na vlasti. E sad, na redu je Vučić, možda i njegovi puleni na trene postave nekakav svoj nacionalistički štand.

Na uštrb gore pomenute Bose i Hercegovine koje kao države odavno nema u RS-u.

A borba između Dodika i Jelene Trivić? Kako reče pametan čovjek, on da ode, a ona da ne dođe! Samo je san u ovakvoj RS.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije