Dragan Bursać: Hoće li Sarajevo 'ugostiti' zločince Karadžića i Mladića?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Hoće li Sarajevo 'ugostiti' zločince Karadžića i Mladića?
Foto: Društvene mreže / Dragan Bursać i zločinci Karadžić i Mladić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Hoće li Sarajevo ugostiti zločince Mladića i Karadžića koji se smiju sa transparenata opozicije u RS-u? Hoće li Sarajevo ugostiti partijske zastave Vučićevog SNS-a, koje su se vijorile iza Trivićeve u Banjaluci? Hoće li Sarajevo ugostiti neočetnike koji negiraju srebrenički genocid i dive se krvnicima Grada Heroja?“

Mnogi su me iz Sarajeva i regiona pitali, zašto ja kao građanin Banjaluke ne podržim proteste opozicije, koja je očigledno pokradena na posljednjim izborima. Govorili su mi, podrži proteste protiv Dodika! To je izraz demokratske volje pokradenih građana!

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba 

Kad ono prc!

Demokratska volja na krilima Vučićevih gaulajtera

A onda su svi zajedno u nedjelju vidjeli i te “građane“ i njihovu “demokratsku volju“. Vidjeli su zastave Vučićevog SNS-a, koji stoji iza protesta, vidjeli su da ovdje nije riječ o nekakvoj opoziciji, nego o klasičnoj četničkoj konkurenciji, koja se sa Dodikom bori za vlast. Dodik i njegovi karteli po mišljenju Vučićevih eksperata treba da budu zamijenjeni novim kartelima, koji neće ni Vučiću ni njegovoj porodici praviti probleme ekonomsko-mafijaške prirode po Srbiji. I to je sva mudrost i to je sve što treba da znate i o protestima i o tzv. opoziciji.

Dragan Bursać: Da li je sad jasno nekima šta hoće Christian Schmidt!?

Dragan Bursać: Da li je sad jasno nekima šta hoće Christian Schmidt!?

A da Vučić i njegovi magovi stoje iza svega, svjedoči i sam Vučić koji ni heftu nakon izbora nije Dodiku čestitao izbornu pobjedu. Podsjetimo, na pređašnjim izborima čestitke su stizale već u predizbornoj kampanji. Pa će biti zanimljivo kako će se razvijati bitka srBski velmoža sa obje strane Drine i preko čijih leđa. Hoće li pobijediti Putinov klaun Dodik ili Aleksandar Vučić, koji bi da balansira između Putina i civilizovanog svijeta zarad svoje stražnjice?

Zločinci Karadžić i Mladić, pogonsko gorivo opozicije

I to je samo jedan segment “protestnih“ dešavanja u Banjaluci. Drugi, ideološki mnogo bitniji oličen je u nakaradnim portretima ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, koje su nosili “demonstranti“ dok su klicali Trvićevoj, Vukanoviću, Govedarici i Stanivukoviću. Hoću vam kazati, ove “mlade snage“ su na izvoru četništva i imaju mnogo jače uporište u četničkoj ideologiji od samog Dodika koji je klasični šibicar konvertit i koji igra hazardersku političku igru na kartu Putina da bi ostao na vlasi (čitaj na slobodi). Za razliku od njega Trvićeva, koja se otvoreno divi četničkoj ideologiji i Stanivuković, koji se slika sa četničkim zastavama duboko vjeruju u srpski supremacionizam.

Pa će biti zanimljivo hoće li Sarajevo, Grad Heroj koji se branio od Mladićevih i Karadžićevih krvoloka dopustiti istu ikonografiju na svom teretnu? Jer nemojte zaboraviti, Nebojša Vukanović je najavio nastavak protesta “opozicije“ u Sarajevu.

Dragan Bursać: Hoće li Bošnjaci u RS-u opet nositi bijele trake?

Dragan Bursać: Hoće li Bošnjaci u RS-u opet nositi bijele trake?

Hoće li Sarajevo ugostiti zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji se smiju sa transparenata opozicije? Hoće li Sarajevo ugostiti partijske zastave Vučićevog SNS-a, koje su se vijorile iza Trivićeve i Stanivukovića? Hoće li Sarajevo ugostiti najjače igrače četničke ideologije koji negiraju srebrenički genocid, koji se sprdaju sa ubijenim ljudima i dive se krvnicima Grada Heroja, koji nemaju niti jedne jedine BiH zastave na svojim protestima i koje BiH kao država ne da ne interesuje nego im je gotovo nepostojeća?

To je već pitanje za Sarajevo i Sarajlije.

Jednako kao što ostaje konstatacija da ispred sebe u Banjaluci gledamo hrpe protočetnika koji nisu uspjeli da pobjede neočetnika Dodika. Ništa više i ništa manje. U tom njihovom sukobu, mogu stradati sam o građani Banjaluke koji preziru i jedne i druge i koji se bore za građansku BiH. Dakle njih stotinjak, ne više. Sve ostalo je ista matrica, isti kalup, ista ideja i isto ishodište. Velikosrpstvo, secesionizam i svi Srbi u jednoj zemlji.

U etnički očišćenoj Banjaluci nema zastava EU na protestima, nema BiH zastava, nema građana, nema građanskih parija (ili su statistička greška). I svako koaliranje sa ovim ili onim četnicima je koalicija sa četnicima. Nema tu razlike. I svaka podrška ovim ili onim četnicima je četničanje. Nema opravdanja. I svako podržavanje ovih ili onih četnika je kolaboracionizam i izdaja ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

Ja nisam jedan od vas! 

Što se mene tiče, mogu propasti, ali četnike neću podržati! Ni Dodikove ni one Jelene Trivić!

I za kraj vidjeh sjajan tvit, koji odlično poentira ovu cjelokupnu situaciju u RS-u i Banjaluci glede protesta tzv. opozicije. 

Tvit potpsijue Odlikaš i on glasi:

Dragan Bursać: Srbija je danas najobičnija ruska gubernijica!

Dragan Bursać: Srbija je danas najobičnija ruska gubernijica!

“Na samom početku rata, jedna grupa četnika u mojoj čaršiji uhvatila drugu grupu četnika i izudarali ih jer su krali na njihovom području. Rahmetli babo kaže zabrinuto, “kad su njih ovako izubijali, kako će tek nas?”

Eto to vam je Banjaluka danas. A za one koji još ne vjeruju, da li zbog naivnosti ili gluposti, red bi bio da se oprostimo stihovima Beogradskog sindikata, srpskog ultranacionalističkog benda s kojim je počelo i s kojim je završeno okupljanje Trivićeve i ekipe na Trgu Krajine:

Kao mali sluš'o sam priče:

AVNOJ, Jajce, ofanzive...

Valter Bosna, Tihi Beograd

Bajke sletova i parola

(Jugo) crvenih simbola

Mnogo toga od istine kontra

Javno reći da si Srbin

Tada je bilo sramota

Naše zakopane ikone

Da ne bodu oči nikome“ 

Pa ko voli nek' izvoli.

Ja sam za građansku BiH, bez entiteta i kantona, zasnovanu na državi svih-jednakih građana, a ne na fukarsku velikosrpsku etniju ili rusku guberniju, koja se stidi partizana i antifašističkog naslijeđa.

Nismo svi isti!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije