Dragan Bursać: Da li je sad jasno nekima šta hoće Christian Schmidt!?

14
A. S.
Dragan Bursać: Da li je sad jasno nekima šta hoće Christian Schmidt!?
Foto: Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt i Dragan Bursać

Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta u intervjuu za Večernji list u kojem je kazao kako cilj izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje je nametnuo u izbornoj noći, nije osmišljenja da koristi samo jednom narodu, već je osmišljena kako bi se omogućilo uklanjanje političkih blokada, izazvala je burne reakcije u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Schmidt je rekao da je racionalni Nijemac, a zatim...

"Prvo, treba nam biti jasno da nećemo stvoriti raj u BiH. Drugo, Hrvati nisu totalno potisnuti. Treće, i Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti. Ja bih se radovao da svi oni koji vide neke prednosti ili mane o tome razgovaraju. U ovoj zemlji jednostavno se mnogo priča okolo, a malo se donose odluke. To vam mogu reći iz svog iskustva ovdje. Car Franjo Josip koji je vladao ovdje jednom je rekao: 'Bio sam dobar vladar ako su svi moji narodi podjednako nezadovoljni'", kazao je Schmidt.

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Schmidt govorio o ciljevima nametnutih odluka: "Ja sam racionalni Nijemac"

Schmidt govorio o ciljevima nametnutih odluka: "Ja sam racionalni Nijemac"

Njegovce izjave su naišle na oštre reakcije, a portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Dragana Bursaća, poznatog kolumnistu i novinara, koji je aktivan na društvenim mrežama i veoma otvoreno komentira sva politička dešavanja u Bosni i Hercegovini".

"Christian Schdmit je pokazao (ne samo ovom izjavom) o Franji Josifu da ja sa svojim timom diletantski i konkvistadorski prišao BiH. Podsjećam vas, za Večernji list je kazao: “Car Franjo Josip koji je vladao ovdje jednom je rekao: “Bio sam dobar vladar ako su svi moji narodi podjednako nezadovoljni". Blago rečeno nesretan odabir poređenja, u kome se i građani BiH, ali i politike i političari svrtavaju u koš potčinjenih niževrijednih naroda. I svako ko je govorio o aparthejdu zakonu i nametnja izmjena Izbornog zakona, može kazati, kako mu Schmidtov profil razmišljanja neobično odgovara. Ovo je razmišljanje klasičnog mitelevropejca", kaže Bursać za Radiosarajevo.ba.

Dragan Bursać: I šta ćemo sad - Schmidt dogovarao izmjene Izbornog zakona sa Hrvatskom

Dragan Bursać: I šta ćemo sad - Schmidt dogovarao izmjene Izbornog zakona sa Hrvatskom

Zatim je nastavio:

"I to je najmanje i njamanje važno. Mnogo je važnije što set izmjena Izbornog zakona nije odblokirao rad Federalnih institucija i pitanje je hoće li ih i odblokirati. Pa zašto je onda sve ovo uradio SChmidt? Da bi zacementirao učešće HDZ-a u vlasti. Kao što sam kazao, HDZ će biti izjednačen sa svim Hrvatima. Preciznije, ako ste Hrvat i želite se baviti politikom, morate biti u HDZ-u, e to je suština", kazao je Bursać.

Na kraju komentara o izjavama visokog predstavnika u BiH, Bursać je podvukao...

"A biće posebno zanimljivo vidjeti sve one koji su “dobroćudno“ navijali za Cristiana Schmidta, glumeći korisne idiote, dok se građanska BiH urušavala - od raznoraznih fondacija do NGO udruga. Da li im je sad jasno, šta hoće Schmidt, ili im je odavno jasno, pa ga potvrđeno podržavaju?!", zapitao se Dragan Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije