Dragan Bursać: Prevara zvana Otvoreni Balkan

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Prevara zvana Otvoreni Balkan
Foto: Privatni album / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Otvoreni Balkan sa Vučićem, Lavrovim, Tegeltijom, Dritanom napravljen je tako da Bosna i Hercegovina i Crna Gora NIKADA ne uđu u EU, da ostanu pod vječnom čizmom srpskog nacionalizma. Zlo je što ljudi ili nisu svjesni ovoga ili rade sve da bude baš tako.“

Ako ne znaš šta je neka ideja, vidi ko se za tu ideju zalaže. Evo vam Otvoreni Balkan, navodno od Zapada predstavljena i podržana “divna“ ekonomska ideja kojom bi se balkanski narodi “ujedinili“ oko zajedničkog interesa.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

A pitam ja vas, šta će nam ta “divna ideja“ kad postoji već jedna takva, mnogo bolja i ona se zove Evropska Unija? Tamo nema granica i nesmetan je protok ljudi, znanja i materijalnih dobara. Ili je to nekome u cilju da se pravi “druga liga“ i “vječna čekaonica“ siromašnih zemalja, sa upitnom nezavisnošću i još upitnijom ekonomijom, koje bi bile doživotni čekaći boljeg sutra i koje bi u tom čekanju podlegle nacionalizmima, a koji već postoje na Balkanu. A najveći je onaj srpski.

Ali, hajmo na stvar:

Vijest kaže da su se najviši zvaničnici zemalja regiona sastali na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu kako bi razgovarali o inicijativi slobodnog protoka robe i ljudi.

Dobro.

Otvoreni Balkan, od zla oca i gore majke

A sad pogledajmo ko je tu: Na samitu je bio demijurg Vučić dabome, a bio je tu i njegov posilni, premijer Crne Gore i nekadašnji četnički litijaški selektor Dritan Abazović, koji je onomad sa svojom partijom bio protiv ulaska te iste Crne Gore u NATO.

Kao posmatrač, a to je promaklo domaćoj BiH javnosti, bio je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija inače jedna od najodanijih Dodikovih igrača na terenu, koji se (još uvijek) može kretati bez sankcija sa važećim pasošem.

I naravski, palamudilo se tu o opštim mjestima, o ekonomiji, slobodnom protku, novca i materijalnih dobara, a onda je Tegeltija ustao i kazao kako “razumije“ poentu Otvorenog Balkana, pa je pozvao na otvaranje granica:

“Ja sam ga dobro razumio. Sve nas pozivam da otvorimo granice za nesmetano kretanje ljudi, roba i kapitala, da omogućimo našim građanima da žive kao ljudi, kao što su živjeli u zajedničkoj državi", kazao je umno Tegeltija.

Aha, u tom grmu leži zec! Tegeltija bi u Otvoreni Balkan gurnuo BiH jer ga taj projekat podsjeća na zajedničku državu, pa bi nekako da se opet svi nađemo tamo. A nije li to ona država, koja je navodno “braneći svoj suverenitet“ zaboravila da joj između ostalih Bosna i Heregovina DAJE SUVERENITET? Nije li do ona zemlja, koja je samo u preko JNA, a kasnije i srpskih fašista u ratu odgovorna za preko 100 hiljada ubijenih, milon raseljenih, za masovne zločine, silovanja, etnička čišćenja i na koncu genocid? Nije li to ona država, koja je u svojoj literaciji sa Miloševićem na čelu logistički, umstveno i ideološki od “bivše države“ napravila srboslaviju, pa bi po Tegeltiji, Vučiću i ostalim nastavljačima Ćosićeve i Miloševićeve ideje, opet trebali da se nađemo u njoj?

Bezbeli da jeste! Ali NIKAD VIŠE!

I zato oči sjaje svakom hegemonisti koji je bio na skupu, zato se Vučić smješka, Dritan ga zaljubljeno gleda, a Tegeltija klima glavom.

Ali, hajmo mi dalje, a ovdje valja postaviti jedno retoričko pitanje:

Kako to da Tegeltiji odgovara država otvorenih granica i tržišta, koja je slična onoj “zajedničkoj“ a ne odgovara mu ista takva u kojoj živi-Bosna i Hercegovina? Pa bi Tegeltija sa Dodikom da rasparčava i usitnjava BiH do nivoa atoma i nepostojanja sa jedne strane, a ovamo se navodno bori za neku “novu zajedničku državu“???

Biće ipak da se ne radi o ekonomiji, kao što se nikada i nije radilo. Biće da je riječ o čistom, nepatvorenom, hladno cijeđenom nacionalizmu, koji onako neprskan izbija iz ove najnovije inicijative, koja je nakon Velie Srbije i Srpskog Sveta zapljusnula Balkan.

Babica Gabrijel Eskobar

Samo, ovo je daleko opasnija i perverznija šarena laža jer iza nje (u pojedinim segmentima) stoji i moćna Amerika sve sa pripadajućim (pojedinim) NGO-ovima.

Pa se umjesto kokarde i četiri “S” sad preko fensi samita, suptilno, uniformisano, instagramskom oku privlačno, na kvarno nastoji ovim prostorima ponovno uvaliti srboslavija.

Posebnu ozbiljnost daje i sveprisutni Specijalni izaslanik USA za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar koji je jedan od akušera, da ne kažem babica ovog projekta, a kojim će se aminovati velikosrpski nacionalizam u umivenoj formi.

I naravno, ovdje treba spomenuti našeg mudrog i dobro obaviještenog novinara Ivicu Puljića koji je u USA, i koji je najbolje prozreo i Eskobara i njegovu politiku. Puljić na svom tviter nalogu za Otvoreni Blakan i Eskobara kaže:

To što Gabriel Escobar podržava Otvoreni Balkan pokazuje da on uopće ne razumije taj dio svijeta iako je tu proveo dosta godina. Jedno je podržavati ekonomsku uvezanost, a drugo je podržavati beogradsko-moskovski projekat. Ambasadori Murphy i Hill mu to mogu objasniti.“

Da li je Otvoreni Balkan ruski projekat?

I opet, ako ne znate šta valja, pogledajte ko podržava Otvoreni Balkan, a podržava ga mimo svih ovih njuški i Sergej Lavrov lično.i manite me priča, kako Lavrov podrškom Otvorenom Blakanu zapravo želi “poljupcem smrti“ potkopati isti.

Najkonretnije, o ovom projetu i ruskim vezama, crnogorski diplomata Darko Pejović za “Pobjedu“ kaže:

“Nemam dilemu da je ovaj projekat imao i direktnu finansijsku podršku Moskve pojedinim političarima i političkim partijama kako kod nas, tako i u regionu, što je bilo vrlo vidljivo i do sada.“

Pa vam je sada valjda jasno, kakav je to projekat iza koga stoje Vučić, Lavrov, Dritan Abazović, Dodikov čovjek Tegeltija...

A šta nije vam još jasno?

E ovako,

Otvoreni Balkan je napravljen da Bosna i Hercegovina i Crna Gora NIKADA ne uđu u EU, da ostanu pod vječnom čizmom lokalnog srpskog nacionalizma. Oni koji ne vjeruju u ove riječi ili su naivni ili su i sami dio projekta Otvoreni Balkan.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije