Bursać: Dodik se razišao sa pameću i poziva na novi rat!

7
Radiosarajevo.ba
Bursać: Dodik se razišao sa pameću i poziva na novi rat!
Foto: Privatni album / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Suludo je pokušati praviti srpsku državu na teritoriji BiH, kao što je suludo Dodikovo današnje baljezganje. Vidjeli smo kako su prošle te srpske paradržave u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu. A što se tiče te “RS -države“, a koja je entitet i sastavni dio BiH, njeni tvorci su svi do jednog proglašeni za ratne zločince, pa vi vidite.

Milorad Dodik je u današnjem medijskom obraćanju uspio da prevaziđe samog sebe u ratnohuškačkoj ludosti, što je, priznaćete, izuzetno teško. On je pozvao na nekakav “mirni razlaz“ u Bosni i Hercegovini, što je zapravo eufemizam za novi rat.

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Jedina je istina da se Dodik razišao sa zdravim razumom, a pravo je pitanje hoće li otići u zatvor, zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka BiH, a potomo i zbog silnog kriminala kojim je zavio u crno i zemlju i u njegovoj priči tako drag entitet RS.

Ali hajmo redom da demontiramo ove današnje Dodikove izjave, koje osim što su ratnohuškače, nemaju nikakve veze sa logikom i zdravom pameću.

Dodik i geostrategija, kao Mara i ona stvar

Prvo je član Predsjedništva BiH kazao da ne postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina opstane i da ona kao takva živi na krahu neoliberalnog svijeta?! (Sic!)

Dakle, Dodik je vjerovatno jedini predsjednik ili član najvišeg državnog tijela u cijelom svijetu, koji ne samo da efektivno radi protiv države u kojoj živi, na čijem je čelu i za šta je debelo plaćen; on je i čovjek koji se razumije u geostrategiju kao Mara u onu stvar, da prostite. Ali sva ova tupava priča o “krahu“ neoliberalnog svijeta i Zapada konkrento u zadnje vrijeme je aktuelizirana kojekakvim verbalnim istupima Dugina i ostalih Putinovih fašista-ideologa, pa je Dodik, onako kafansko-šatorski prigrabio istu i sad je još kafanskije i pijanskije ponavlja okolo u maniru naroljane seoske varalice, ne bi li izazavo paniku gdje stigne.

Ali, nije to ništa. Odmah potom je Dodik, tako zanesen putinovskim ludilom, kazao za ministra Sifeta Podžića:

"Taj ministar je apsolutno iščašen iz svega, ali on nije pojedinac, on je dio udruženog poduhvata za rušenje Bosne i Hercegovine od strane muslimana".

Prvo, Podžić uz sve mane na ovom svijetu jedino što radi dobro u ovom trenutku za Bosnu i Hercegovinu je jasno ukazivanje na rusku agresiju i poziv za pomoć Ukrajini. A udruženi poduhvat za rušenje BiH, izvodi sa druge strane direktno Milorad Dodik, na krilima svojih ideoloških otaca, zločinaca Karaždića, Mladića, Plavšićeve i ostalih. I ne da radi nekad, nego to radi u realnom vremenu dok jedan konstitutiavn narod naziva muslimanima, te dok laže da će bošnjački korpus biti kriv za potencijalni raspad zemlje.

Milorade, da se zahvališ Americi što RS uopšte postoji!

Što ga je dovelo do njemu logične stvari: jer, potom je Dodik, opet u maniru seoske varalice, optužio Bošnjake i njihov “nacionalizam" da koriste ukrajinsku krizu:

"U Ujedinjene Nacije, Bosna je primljena zato što je htjela to Amerika i zemlje moćne toga vremena Britanija i neke druge Evropske unije. To su samo zato što su oni brzo priznali Bosnu i Hercegovinu", lupeta tako Dodik.

Milorade, prvo i osnovno, BiH je prijemom u UN samo nastavila svoj hiljadugodišnji državotvorni kontinuitet, koji je prije te 1992. potvrđen i u Mrkonjić Gradu i u Jajcu još 1943. godine. Nema to veze ni sa Amerikom ni sa Engleskom, niti bilo kojom svjetskom silom, nego sa povijeću koju ti ne poznaješ. Jer da je poznaješ, znao bi da si i ti kao bosanski pravoslavac itekako dio te BiH, a ne nekakve Srbije.

Nije tu stao. Onda je Dodik u mentalnom lupingu, napravio verbalni salto mortale i kazao, pazite sad da je Dejton “greška“ velikih sila i da je on “sklepan“.

Zanimljivo, baš zavaljujući tom “sklepanom“ Dejtonu RS danas postoji, a nije rasuta na trilijardu fragmenata do nepostojanja. Tim sporazumom su najveće svjetske sile, koje Dodik gore optužuje, upravo zaustavile jedinice Aramije BiH pred Banjalukom, pa je istinski gubitnik, tog i takvog Dejtona, ako ćemo poravo, jedino Sarajevo i suverenisti, a ne nikako Dodikovi secesionisti, koji su dobili više nego što su se nadali.

Napad iskrenosti!

Ima li dalje?

O da!

Onda je Dodik u svom ludilu otišao još taj korak dalje, opet nazvavši Bošnjake muslimanima, pa je onako iskreno, ali baš iskreno i otvoreno zaključio da se Republika Srpska borila protiv Bosne i Hercegovine i da se i danas bori protiv BiH - koju hoće "muslimani".

"U toku rata proglasili smo samostalnu državu i smatrali smo da trebamo da budemo samostalni, to je bio naš cilj. Ni mi nismo dobili što smo tražili, ali nisu mogli ni da dobiju "muslimani", kazuje tako Dodk.

I u pravu je, prvi put danas. Samo je nezgodno i protivustavno praviti tu srpsku državu na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednako kao što je Dodikovo današnje baljezganje protivustavno. Vidjeli smo kako su prošle te srpske paradržave u Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori. A što se tiče te “države“, a koja je danas entitet i sastavni dio BiH, e njeni tvorci su svi do jednog proglašeni za ratne zločince. Toliko o tvorevini, a vi sami zaključite kakva je.

Na koncu, Dodik je poručio kako je vrijeme da se aktivira mehanizam mirnog razlaza u Bosni i Hercegovini, te da bi svi imali mogućnost za miran život bez maltretiranja.

Ovo vam je, eufemizam ponavljam, za uvođenje ratnog stanja i za priliku da se (OPET) prolije krv u BiH i rergionu. Ne trebam niti napominjati da “mehanizam mirnog razlaza“, ne postoji i da je to zapravo lavež koji po naredbi iz Moskve iz sebe pušta ruski pijun Milorad, ne bi li svojim zadnjim trzajima ,makar malo destabilizirao BiH, koja se sa njiim ili bez njega jasno opredjelila i za NATO i za EU integracije. To što Milorad Dodik vidi svoju budućnost negdje u Moskvi, a slušajte do njega je. Letovi mu još preko sužanjskog Beograda idu za Šeremetjevo, pa neka ide, daleko mu lijepa vila, neka se tamo razilazi sa kim god hoće.

To će mu biti karta u jednom smjeru-dok još može otići.

**

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije