Bursać: Ko o čemu, zločinački ološ Karadžić o časti

Radiosarajevo.ba
Bursać: Ko o čemu, zločinački ološ Karadžić o časti
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać i Radovan Karadžić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Nije (toliki) problem što ratni zločinac Karadžić potpuno legalno piše kolumnu za državni srbijanski medij, čijeg urednika je patrijarh Crkve Srbije lično odlikovao. Problem je što se sa tekstom zločinca danas može složiti 80% stanovnika Srbije. Najmanje!“

Čuli ste to sigurno, ratni zločinac i balkanski krvolok, Radovan Karadžić (p)ostao je kolumnista srbijanskih Večernjih novosti. Rekao bih najčitaniji, a bogme i najugledniji.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Karadžić nije sam, niti je ikad sam bio

Ovaj monstrum koji je ideološki, komandno, ali i srcem i dušom stajao iz srebreničkog genocida, iza koncentracionih logora za nesrbe, od prijedora do Herecegovine, iza živih lomača Bikavca, strijeljanja na višegradskom mostu, iza hotelskog silovališta “Vilina vlas“, iza Kozarca, Biljana, iza Tomašice najstrašnije,iza korićanskih stijena, iza opsade BiH gradova iza...shvatili ste, ovo zlo u ljudskom obliku sad nešto napismeno smatra, umuje i, o bijedo ljudska, morališe.

I onda se nakon svega, po meni potpuno licemjerno, digla kuka i motika, da, ko biva, osuđuje zločinca Karadžića.

A zašto kažem licemjerno?

Pa zato što Večernje novosti sa Miloradom Vučelićem nisu nekakav hobistički medij, niti su alternativni fanzin štampan u nekom podrumu. Ne, riječ je o jednom od najdržavnijih projekata zemlje Srbije, a pomenuti Vučelić je sa pravom bio okaraketrisan kao Miloševićev Gebels, pa je onda shvatio kako se može jako dobro razvijati i u Vučićevoj Srbiji. Umjesto zatvora i lustracije postao je novom gospodaru sluga. Radovi za Miloševića su ga preproručili Vučiću.

Kad te Patrijar odlikuje što se brineš za ratne zločince

Hoćete još dokaza da je Karadžić samo (još jedno) udarno pero tog državnog projekta?

Evo vam još jedan dokaz:

Znate li da je glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, gore pomenuti Milorad Vučelić, mag ratnohuškačke propagande odlikovan najvišim ordenom Crkve Srbije-Ordenom Svetog Save, a orden je dobio od patrijarha Porfirija lično, koji je na sva usta hvalio Vučelićevu bizarnu uređivačku politiku.

"Orden koji je dobio Milorad Vučelić nagrada je za njegovu ratnohuškačku aktivnost devedesetih godina za vreme Miloševića, ali i za promociju antievropskih i antizapadnih vrednosti u sadašnjosti", komentariše jesenas za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Đurić iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Kako vidimo, jeste do ratnog zločinca Radovana Karadžića, ali nije samo do njega. Hoću vam kazati da iza Dragana Dabića ili krvoloka Radovana Karadžića kao i nekada, kao i uvijek - stoji država Srbija. Nekad je to bilo u vidu logistike, u vidu granata, metaka, plaćenika i državnih oficira, logistike kojom su ništeni nesrbi, Bošnjaci ponajviše, a danas mu je iz ćelije omogućemo da skribnomanskim povraćanjem truje javnost u Srbiji i regionu.

Zapravo, ni ovo nije do kraja tačno, jer je javnost toliko zatrovana da su Karadžieve opservacije samo nekakvo mlako i labavo uklapanje u stvarnost jedne zemlje u kojoj ksenofobija, imperijalizam, neonacizam i crkvene dogme cvjetaju.

Karadžić u zatvoru i Karadžići na slobodi

Danas Karadžićev tekst iz zatvorske ćelije djeluje kao boza u odnosu na nove srbijanske mentalne predatore i to je zapravo najstrašnije. Najgora je ta pomisao, kakvi li su tek oni na slobodi, kad ovaj zločinac Karadžić u zatvoru piše ovako mlako i blago.

E pa, oni na slobodi nisu imali priliku, broj godina ili logistiku i krvoloke na terenu, da pokažu “kako se to radi“, a radili bi jednako kao i i zli Jadovan - Radovan kako ga je sa pravom krstio veliki Marko Vešović.

Radovan piše, Srbija potpisuje

Ali ima li gore?

Naravno da ima, a to nas dovodi do jadovanovog teksta, ili kolumne da se držimo forme. Kako se ono kaže, ko o čemu kurvar o poštenju, e tako i zločinac o časti, pa jadovan piše, između ostalog u kolumni naslova radnog “MOŽE LI SVET OPSTATI BEZ ČASTI“ i ovo:

“.. Raspuštanje Varšavskog pakta, pa i Sovjetskog Saveza ostavilo je Zapad i njegovu silu - NATO - bez protivnika... Krvoločno širenje NATO na poslednje neutralne zemlje, posebno na bivše sovjetske republike, od kojih su neke od Rusa dobile državu koju nisu imale i uz dodatne teritorije, liče na panično batrganje Zapada (uglavnom anglosaksonskog) kojemu se ne sviđa perspektiva sa toliko jednakosti u svetu.“

I šta nije u redu sa ovih par Jadovanovih rečenica? Zašto su toliko bitne?

Pa zato što ih može potpisati bez bilo kakve dvojbe svaki lokalni Putinovac u Srbiji, ali i svaki pripejd ljevičar, svaki NGO-vac na baterije, svaki “tihi čovjek“ koji samo mantra, ko hoće rad u kući mu bio, glumeći neutralnost, a zapravo svršavajući na Putina...problem je što iza Radovanovih zločinačkih misli danas stoji makar 80% Srbije.

Eto, to je nesreća što ogroman broj predstavnika jednog naroda dijeli viziju svijeta sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, a koji je naprvio najstrašnije zločine u ime tog naroda. Ništa više i ništa manje od toga.

A to nas dovodi do strašne hipoteze-pri ponovljenim povijesnim uslovima, za ono što se dešavalo u BiH, našao bi se bez problema neki novi Radovan Karadžić da dovrši genocidne radove. Zapravo, morao bi se napravit kasting, koliko je novih Radovana, pod patronatom Crkve Srbije i Vučićeve vlasti iznjedreno sa obje strane Drine.

Ovo što zločinac Radovan piše, od Ukrajine do opetovane “ugroženosti svih Srba“, ne da bi danas potpisao svaki četnički neonacista nego i svaki samozvani ljevičar na baterije.

I šta smo dobili, nakon svega? Jesmo li “džaba krečili“ ili se desila nekakva katarza?

Pa možda bi i bilo katarze da Vučićev medij, koji vodi Miloševićev čovjek, a odlikuje ga patrijarh Crve Srbije ne objavljuje ekskluzivne kolumne ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ipak je zločinstvo državi projekat, a ne stvar nekakvih “ludih pojedinaca“. Na žalost i hiljadu puta na žalost! Nije sve (samo) do zločinca Radovana!

**

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije