Dragan Bursać: Putuj Milorade, daleko ti lijepa kuća sa rešetkama!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Putuj Milorade, daleko ti lijepa kuća sa rešetkama!
Foto: Radiosarajevo / FB / Dragan Bursać / Milorad Dodik i Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

“Vrijeme je, Milorade, da prvo odeš iz politike, pa da odgovaraš za sav kriminal, za svu bijedu u koju si okovao prije svega svoj narod i za svu prljavštinu i talog koji si napravio Bosni i Hercegovini. Odlazi!“

Zaboli te itekako

"Znaš koliko me zaboli, da ne budem vulgaran, za britanske sankcije, samo ću s onim bezobraznim ambasadorom prekinuti razgovor...“, kazao je Milorad Dodik za govornicom entitetske Skupštine, u Banja Luci kada je saznao in vivo da su mu uvedene britanske sankcije.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Vidno iznerviran, tražio je po običaju krivca na sve strane, a mimo sebe. Da li su mu to ađutanti ili lokalna opozicja u pokušaju, nebitno je. Ono što je važno, a to treba podvući, u geostrateškoj raspodjeli karta u istom onom pokeru koji mu je godinama donosio sreću, čini se da je laktaški vožd pred porazom. Britanske sankcije predstavljaju pokeraško otvaranje Evrope, koja jasno kazuje da je dosta sa Dodikovm solo-igrankom.

Makar bi trebalo biti tako.

Pogotovo u probuđenoj Njemačkoj koja se kutarisala Muti Merkel, Putinove igračice na žici energenata iz Ruske Federacije. U ovoj konstelaciji snaga, Dodikv vokabular, Dodikovo otvoreno putinoljupstvo, njegovo bahaćenje, sprdnja sa normalnim umom, njegova nacionalistička i rasistička retorika, biće alati koji će ga skloniti sa političke scene. Zna to Mile i zaboli ga itekako!

Dodik, primarno kriminalac?

I dobro kaže Peđa Kojović, da ga parafraziram, kako je u pravu Dodik kad se buni što ga Britanija naziva bosanskim Srbinom jer je on primarno kriminalac. Tako Dodik ostaje na toj vjetrometini, bez igdje ikog politički svog. Što se kaže Moskva daleko, a Beograd još dalje. Kad smo kod Beograda, Vučićeva amdministracije stidljivo ipak pokazuje da joj je bliži Brisel nego li Podmoskovlje. Naravski ovo se radi iz pukog inetresa, a ne iz htijenja i ljubavi, jer da se srce pita Srbija bi odavno uručila zvanični poziv Putinovim tenkovima da uđu u nju. Da prostite.

Da se vratim na stvar, ono što je sad bitno, je evropsko delanje i njeno jedinstvo, kolko god to patetično zvučalo. Ali ovaj put u igri je i ona sama. Ukolio putinofil Dodik ostane tu gdje jeste, na pozciji moći u pola države, biće to otvorena prijetnja za ovaj dio kontinenta. I zato mora da ode, u to nema nikakve sumnje. Pitanje je samo kojim će redom EU uvoditi sankcije i kako. Hoće li biti parcijalne ili kolektive i kojeg inetenziteta? U svakom slučaju poruka je jasna-Dodik mora otići iz političkog života. Za početak.

Britanija je putokaz.

Ona je prva jasno i glasnio optužila Miloarda Dodika da je Putinov čovjek. Ovu očevidnost, koje su svjesni i vrapci na grani, očigledno Birsel nije mogao, znao ili smio tako htabro izgovoriti kao London, za koji se ironično pokazuje da je nakon Bregzita možda najvažnija karika za spas Zapadnog Balkana.

Dobro jutro OHR, ima li koga?

Na potezu je Kristjan Šmit. Hoće li biti samo turista na proputovanju kroz BiH ili kako ga Dodik naziva “građanin Šmit“ ili će se početi petljati u svoj posao? Povodom britanskih sancija on kaže da će Dodik morati snositi posljedice svojih riječi i djela:

"Sankcije koje je Velika Britanija uvela protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović".

U prevodu, na redu je OHR. Ako se to ne desi, Visoki predstavnik će zaista biti samo “turista Šmit“ zaposlen u lokalnom NGO.

O prirodi britanskih sankcija, najbolje je kazivao profesor filozofije Asim Mujkić, koji kaže, citiram:

“Sankcije su odgovor jedne jače sile na ovu silu koja decenijama ovdje terorizira i nameće svoje vrijednosti“.

Upravo tako, jedan nakaradni hoštaplerski režim, koji je neposredno terorisao stanovništvo pola države, a posredno blatio cijelu državu, ovaj put je naletio na veću silu u okolnostima koje mu nikako ne odgovaraju. A taj režim, ta manja sila, ta bahatost, sve je sublimirano u jednom čovjeku-Miloradu Dodiku.

Pitanje od milijardu dolara, ko će biti Dodikov nasljednik?

I zato je njegov odlazak preduslov za ozdravljenje Bosne i Hercegovine, za jačenje cijele zemlje i državne vlasti; i na koncu za tjeranje crnih obalaka ratne slutnje koje navlači diktator Putin sa istoka.

Kažem, ovo je samo preduslov iz jednog jedinog razloga-postavja se pitijsko pitanje-ko će zmijeniti Milorada Dodika, a da je za uncu ideološki progresivniji? Najteže je to pitanje u ovom trenutku, na koje ni međunarodna zjednica sa jedne strane ni Vučić sa druge nemaju odgovora.

Jer, ovaj Dodik je poput radijacije, ne samo izjeo poniznu vlast, nego je i cjelokupnu opoziciju sa desna otjerao desnije-u četnike. Nije da nisu imali predispozicije.

Pa tako sad u RS-u traje otvoreno natjecanje u četništvu i ljubljenju Putinovh skuta, a to nisu predvidjeli zapadni stratezi, kad su otvorili izlazna vrata Miloradu Dodiku. Jednom riječju, postoji izgledna opasnost da će ovako obezglavljen entitet, koji je najsiromašnije mjesto u Evropi, hipotetčki preuzeti neko ko je ideološki još desniji i radikalniji od Dodika.

U tom vakuumu se kreće i besplodno razmišljanje Međunarodne zajednice, koja po ko zna koji put na trenu može vidjeti kako od tzv. “madih političkih snaga“ nema ništa i kako se čini igraće se na provjerene SDS ili PDP kadorvike, koji će imitirati neku “drugost“ i “novost“. Makar figurativno.

A paradoksalno, to je Dodiku jedini spas, makar na domaćem terenu. Ako situacija ostane ovakva, ako Birsel i Visoki predstavnik i dalje budu kilavili, eto prilike Dodiku da se samoproglasi mučenikom i da mobiliše i one snage koje ne bi za njega otišle u prodavnicu, a kamo li u vatru.

I zato je svako otezanje sa ispraćanjem Dodika u politčku penziju najveća opasnost po civilizovan, a bogme i civilni život Bosne i Hercegovine. A o razmjerama Dodikove štetnosti tek će se raspravljati i tek će se vidjeti ekonomski genocid koji ne napravio, prije svega, svom narodu.

I zato vrijeme je, Milorade da prvo odeš iz politike, pa da odgovaraš za sav kriminal, za svu bijedu u koju si okovao prije svega svoj narod i za svu prljavštinu i talog koji si napravio Bosni i Hercegovini. Odlazi!“

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.
Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije