Dragan Bursać: Zločini i laž kao rusko-srpska kolijevka

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Zločini i laž kao rusko-srpska kolijevka
Foto: Privatni album / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

“Sve ono što su radili naoružani Srbi Bošnjacima u ratu, eto to danas rade ruske trupe ukrajinskom narodu. A i jedni i drugi bezočno lažu i poriču svoje zločine.“

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napisala je, a bez da je trepnula reagujući na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da ruski predsjednik Vladimir Putin mora odgovarati za zločine u Buči:

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba 

"Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici", napisala je Zaharova čime je jasno insinuirala da se genocid u Srebrenici nije dogodio, usprkos svim dokazima.

Tradicija laganja kao osnova ideologije

Naravno svi znaju velikosrpsku lagariju, tačnije sistem laži kojim se negira genocid, znaju za sramne priče po kojima su Potočari, pazite sad, vojno groblje. Nrp. te priče je javnosti onomad servirao i Milorad Dodik. Zna svako ko ima oči i uši na Blakanu kako je ta četnička propagandna politika prvo najdoslovnije ubijala bošnjačku djecu i nejač od Bijeljine, Sarajeva, Prijedora, Ključa, Kozarca, preko Višegrada, Foče… pa sve do Srebrenice. Nakon toga su silni akademici SANU-a i medijska mašinerija figurativno igrali po kostima ubijenih u genocidu i najstrašnijim ratnim zločinima, e da bi se cijeli srpski Kosmos laži razlio u priču o herojima- a zločincima -poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Finale znamo, nije se stalo samo na tome; zaziva se novi genocid, pripadnici “Škorpiona“ poput Saše Cvjetana specijalni su VIP gosi u srebreničkoj opštini, sjede do Majki Srebrenice, a presuđeni ratni zločinci na srbijanskim televizijama prave planove i programe nove okupacije BiH i Crne Gore i stvaranja srpskog sveta. Srbija se naoružava, a Vučićevii kerberi Vulin i Dačić odavno pričaju kako je njihov san da za života dočekaju taj srpski svet, koji je “generacijski projekat“.

Ko prepisuje laži, Rusija od Srbije ili obratno?

A zašto je sve ovo važno?

Pa zato što se identičnom, taktikom koristi Rusija sa zločincem Putinom na čelu. Uništava nezavisnu Ukrajinu sa suludom fiks idejom denacifikacije, a zapravo u sopstvenom nacitičkom djelovanju ubija civile diljem okupirane zemlje-od Buče, preko Harkiva, Kijeva do Mariupolja. I onda propagandno-ratna mašinerija kopa masovne grobnice, pa negira sve optužujuću drugu stranu da se valjda samogranatirala i samoubila.

Srbijanski mediji, koji su ovo radili prije prije tri decenije i koji su doktorirali na lažima, svom narodu gladnom novih laži serviraju bljuvotine, koje im Rusi isporučuju.

Tako nekad opozicioni beogradski b92, a danas poslušna medijska ručica Vučićevog režima kaže:

“U Buči civili stradali od ukrajinskih granata"

Pa naravno b92!. Granate su prije pada povezale civile, pucale im u potiljke, a nakon pada su napravile masovnu grobnicu i pobacale u nju tijela žena i djece. To je jedino objašnjenje u tom svijetu moronske logike.

A šta ćemo sa Srebrenicom i negiranjem genocida? Prvo, rusko negiranje genocida nije od juče. To je jedan kontinuitet laži, bezumlja i bezosjećajnosti, koji sad osjećamo na ukrajinskom tlu, a koji se tiče i negirnja genocida u samoj Srebrenici. I zato Marija Zaharova zapravo ponavlja stare negatorske teze, kojima je i velikosrpski režim hranio javnost sve ove decenije.

Majke Srebrenice su to najbolje forumlisale na Tviteru:

“Svojom izjavom o genocidu u Srebrenici, Marija Zaharova pokazuje da ona i vlast u Rusiji ne samo da podržavaju one koji su počinili genocid već i dokazuju da je i Rusija imala ulogu u negiranju i omalovažavanju žrtava. To sve dokazuje veto iz 2015. godine.“

I to je tako!

Ali hajmo malo obrnuti stvari:

Nije li onda svako onaj ko podržava ruski profašistički režim i njegovu agresiju na Ukrajinu zapravo negator genocida u Srebrenici? Bez svake sumnje! Naravno da jeste! O ovome bi trebali razmišljati svi ljudi na Balkanu, čak i pojedini Bošnjaci, koji iz neznanja ili inata podržavaju Putinove fašiste na terenu. Iste one koji čine najstrašnija zvjerstva po Ukrajini i isti onaj režim koji negira genocid u Srebrenici. Nije li to logično?!

Stvar je to simultanog zločinstva. Isto ono što su radili bolje naoružani Srbi Bošnjacima u ratu, eto to rade ruske trupe ukrajinskom narodu. Sa jednom velikom razlikom, danas to svijet vidi. Prije tri decenije nije vidio ili nije htio da vidi ili se pravio slijep.

Istina kao nepotrebna smetnja u rusko-srpskom svetu

A Marija Zaharova, kao neka vrsta Putinovog Gebelsa zaduženog za priču o “istini“, bezočno lažući radi sve ono što su radili srpski akademici, srpski mediji, srpski javni radnici i silovatelji istorije, sve sa đeneralima kao radnom snagom na trenu i izvršiteljima ubilačkih radova. Ništiti istinu kao ideološko opredjeljenje i to je to.

A sama istina i nije nešto bitna u tom srusko-srpskom svetu.

I to ne kažem ja, nego ponajbolji poznavaoci tog srpskog i ruskog sveta.

Tako je ideolog Srboslavije, Dobrica Ćosić opisujući istoriju, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike i srpskog sveta kazao:

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno."

Sa druge strane, veliki Bulat Okudžava, sovjetski poeta u jednom pismu akademiku Predragu Matvejeviću, kako navodi Bora Ćosić veli: "Rusija nikada nije imala instituciju demokratije niti je poznavala instituciju slobode. U Rusiji se zakon nikada nije poštovao."

Sve gore navedeno za današnju Srbiju važi i za Rusiju i obratno.

Što nas dovodi, u najmanju ruku, u jedno stanje zebnje. Jer pazite, ne radi se ovdje o nekim nasumičnim hirovima, o nekim pukim incidentima. Riječ je o načinu razmišljanja, o maniru, o životnim i državnim fillozofijama ili antifilozofijama. Riječ je o ideologijama koje su ukorijenjene u lažima i laž je zapravo stvar svjetonazora, a istina je odavno, kažem, silovana i protjerna i iz udžbenika, i iz glave, i iz srca.

U konačnici, izjavu Marije Zaharove kojom se direktno negira srebrenički genocid treba promatrati kao riječi zle osobe, potčinjene zlom vladaru Putinu u jednom zlom i nakaradnom ruskom sistemu, kome je laž pokretačka snaga- stalno i uvijek.

Najbolji lijek i savjet dao mi je prilično davno jedan stari češki disident koji je kazao, parafraziraću ga - šta vam saopšti zvanična Moskva, e pa istina je najsigurnije upravo suprotna od toga. E tako je i sa Beogradom.

Pa tako osim puke forenzičke potrde o kostima onih 8372 ubijena čovjeka u Potočarima, siguran dokaz za počinjen geniocid daje negiranje istog od strane Beograda i Moskve.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."
Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.
Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.
Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije