Adem Zalihić: Neću da budem direktor Hitne za interese neke političke partije

9
Radiosarajevo.ba
Adem Zalihić: Neću da budem direktor Hitne za interese neke političke partije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Adem Zalihić

Direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo Adem Zalihić objavio je oštru poruku na svom Facebook profilu vezano za upravljanje ustanovom i odnose političkih stranaka prema menadžentu i rad ustanove.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

Zbog posljednjih dešavanja i kampanje koja se vodi protiv ustanove na čijem sam čelu, i mene lično, želim vam reći sljedeće:

Ne mogu i neću da budem direktor ove ustanove za interese neke političke partije, jednog naroda, bilo kakve skupine ili pokreta.

Mogu, želim i hoću biti direktor isključivo ustanove koja će pružati hitnu medicinsku pomoć samo na način na koji nas je naša struka naučila i obavezala, a to je stepen ugroženosti pacijenta.

SVE OSTALO KATEGORIČKI ODBACUJEM!

Bilo je pritisaka na mene da se uključim i svrstam na nečiju stranu u trenutnom sukobu određenih zdravstvenih institucija u KS, što sam kategorički odbio. Cijenu sukoba koji je proizveden najviše će platiti građani KS. I to mora prestati što prije.

Nas interesuju samo činjenice i objektivni razlozi kada je saradnja sa drugim zdravstvenim ustanovama u pitanju. Sve naše kolege u svim zdravstvenim ustanovama izuzetno poštujemo i želimo punu i kvalitetnu saradnju sa njima, a sve za dobrobit svih građana KS.Naravno da imamo hrabrosti ukazati na propuste ako se dese, bez obzira od koga dolazile.

Politički razlozi apsolutno nas ne zanimaju kada je u pitanju ova saradnja.

Pojedini zvaničnici su nedavno vrlo bahato izjavili da će postavljati direktore u javnim institucijama koje će provoditi interese određenih političkih partija i koalicija. To je vrhunac primitivizma koji bi nam se mogao desiti.

Na čelo institucija, a posebno zdravstvenih moraju doći stručnjaci koji će isključivo raditi na zaštiti i u napređenju zdravlja ljudi.

Također, su pojedini zvaničnici nedavno u svojim izjavama u vezi borbe sa COVID-19, potpuno izostavili Hitnu pomoć prilikom navođenja zdravstvenih ustanova i njihove uloge u tome.

Stoga smo prisiljeni, uskoro organizirati press konferenciju gdje ćemo prezentirati šta je sve uradila Hitna pomoć KS od samog početka pandemije do danas. Građani to najbolje znaju.

Odgovorno tvrdim da je Hitna pomoć, sa svim svojim službama, prije svega medicinsko-terenske ekipe, tehnička, pravna, ekonomsko-finansijska služba, ali i menadžment ustanove, dali nemjerljiv doprinos u zaštiti zdravlja građana KS od ove pošasti. Na to smo posebno ponosni.

I umjesto da zvaničnici predlože sve zdravstvene radnike u KS za Šestoaprilsku nagradu, pojedini bivaju izloženi bojkotu, iracionalnom neusvajanju izvještaja o radu, i potpunom ignorisanju.

Naš ponos, naša profesija nam ne daju da šutimo na ovakve neutemeljene postupke", poručio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije