Za sve gurmane i hedoniste: Sedmica italijanske kuhinje u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Za sve gurmane i hedoniste: Sedmica italijanske kuhinje u BiH
Foto: Pixabay / Italijanska kuhinja

Ambasada Italije u Sarajevu, u saradnji sa nadležnom italijanskom Agencijom za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća (ICE), bosanskohercegovačkoj javnosti je predstavila program "Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini", jedne od najpoznatijih i veoma cijenjenih izložbi, koja počinje danas, 14. novembra.

Glavna novost ovog izdanja 2022. svakako je partnerstvo sa Regijom Pulja (Puglia), koje će doprinijeti realizaciji svih događaja "Sedmice" sa brojnom delegacijom, u kojoj će biti i četiri kuhara iz Unije kuhara regije Puglia (UCRP).

I ove godine u inicijativi će učestvovati brojni lokalni partneri, među kojima su udruženja, restorani, hoteli i prije svega važan distributivni lanac "Mercator", sa svojim poslovnicama u cijeloj zemlji.

Radio Italia: Šetnja po ljestvici najomiljenijih italijanskih jela

Radio Italia: Šetnja po ljestvici najomiljenijih italijanskih jela

U okviru "Sedmice" kuhari iz Puglie putuju gradovima Bosne i Hercegovine u kontekstu manifestacija koje organizuje Ambasada, tako da će pripremati tradicionalna jela svoje, regionalne kuhinje u Mostaru, Banjoj Luci, Jahorini i, naravno, Sarajevu. Na ovoj reviji će učestvovati i drugi gradovi u Bih, koji će joj doprinijeti jelovnicima posebno posvećenim italijanskoj kuhinji.

Kulminacija "Sedmice" bit će veliki događaj u "Domu mladih" na Skenderiji u Sarajevu, uz široko učešće javnosti i medijsko praćenje. Kuhari će zajedno sa zvijezdom bosansko-hercegovačke kuhinje Miranom Karićem prikazati pripremu apulijskih jela uživo, pozivajući i same goste da aktivno učestvuju. Velika prilika, dakle, ne samo za degustaciju, već i za direktno uključivanje bosanskohercegovačke javnosti i eksponenta međunarodne zajednice u apulijske tradicije hrane i vina.

Među raznim predviđenim događajima treba izdvojiti zanimljivu inicijativu posvećenu povijesti tjestenine: interaktivnu konferenciju, čiji će kustos biti prof. Stefano D'Atri, a održat će se u Sarajevu u hotelu Europa, na kojoj će učesnici moći saznati o porijeklu i razvoju najpoznatijeg i najomiljenijeg jela italijanske kuhinje.

Sedmica italijanske kuhinje
Foto: Oficijelni vizual: Sedmica italijanske kuhinje

"Sedmica2 će imati i trenutak posvećen mlađim generacijama: naime, predviđen je čas "Tehnike kuhanja apulijske kuhinje" u Srednjoj Turističko-ugostiteljskoj školi u Sarajevu, gdje će, za tu priliku, predavanje održati kuhari Unije kuhara regije Puglia.

Ambasador Marco Di Ruzza je objasnio: "Nakon što smo upoznali sve čari kuhinje Trentina 2021. godine, u znak počasti korijenima mnogih povijesnih zajednica italijanskog porijekla koje su ovdje prisutne, ove godine smo željeli da u prvi plan stavimo našu južnu regiju sa izuzetnom tradicijom hrane i vina, takođe u svjetlu sve veće projekcije Pulje prema Balkanu i Bosni i Hercegovini. Još jednom – nastavio je Di Ruzza – naša Sedmica će sagledati Bosnu i Hercegovinu u cjelini i spojit će ukusne trenutke degustacije sa zanimljivim naučno-kulturnim sferama, praćenim motivima za promociju turizma".

Detaljan program izdanja za 2022. godinu Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini nalazi se na sljedećem linku: Program Sedmice italijanske kuhinje u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije