Znate li šta su tačke? Donosimo vam recept za ovu nostalgičnu slasticu
Riječ je o slatkom tijestu koje svojim okusom budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo kada je kuhinja bila namirnicama znatno oskudnija.
Kombinacija tijesta i pekmeza od šljive, kuhana te upotpunjena makom, orasima ili prezlom, pravi je raj za nepce. Upoznajte taške ili tačke.
Recept za 10 osoba
- glatko brašno 800 grama i oštro brašno 100 grama
- 4 jaja
- 150 grama masti ili ulja
- 40 grama soli (za pripremu i kuhanje)
- domaći pekmez od šljiva
Priprema
Brašno, jaja i mast te po potrebi mlaku vodu zamijesite u tijesto i ostavite da stoji 30 minuta. Nakon 30 minuta od dobivenog tijesta napravite nekoliko kuglica i razvaljajte ih tanko, oko 2 milimetra debljine.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Kolutom za rezanje izrežite razvaljano tijesto na kvadratiće veličine 4 centimetra i ostavite da se malo prosuše. Na jedan kvadratić stavite malo domaćeg pekmeza od šljiva, a drugim kvadratićem tijesta dobro preklopite i pritisnite rubove.
Recept dana: Orahnjača koja će vas podsjetiti na miris nanine kuhinje
Vodu stavite u lonac da se kuha te u nju dodajte malo soli i ulja. Nakon što voda prokuha, tačke stavite u tu kipuću vodu i kuhajte 20-ak minuta.
Izvadite ih potom iz vode i premjestite ih u posudu u kojoj ste prethodno popržili prezlu. Možete ih uvaljati i u mak ili orahe. Pomiješajte ih lagano i poslužite, piše Večernji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.