Znate li šta je potkriža: Recept za starinsko bosansko jelo koje ćete pojesti u slast
Jedno od najstarijih tradicionalnih bosanskih jela zove se potkriža ili bosanski ćevap. Sprema se jednostavno i brzo, sve što treba da uradite je da složite sastojke u pleh i uživate.
Staro bosansko jelo, potkriža s piletinom, sprema se tako što se dan prije toga spremi pogača, koja treba da se lijepo osuši do sutradan. Ako niste vi spremili pogaču, može se iskoristiti i ona koju ste kupili jučer.
Sastojci za pogaču:
- Oko 250 ml jogurta
- Brašno
- So
- 1 jaje
- prašak za pecivo
Priprema pogače:
Umijesite tijesto od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, pa ostavite da se ohladi do sutra.
Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji
Sastojci za potkrižu:
- 1 cijelo pile
- 4 glavice luka
- 250 grama putera
- sol i biber
Priprema:
Pile stavite u šerpu i kuhajte desetak minuta, a zatim prospite tu vodu, naspite novu, posolite (dodajte začine po želji) i kuhajte pile dok se sasvim ne skuha. Dok se skuhana piletina hladi, isjeckajte 4 glavice luka, koje ćete prodinstati na ulju. Poslije luku dodajte par kutljača vode u kojoj se kuhala piletina.
Piletinu potom odvojite od kostiju. Potkrižu slažete tako što ćete u četvrtastu tepsiju, premazanu puterom ili uljem, na dno staviti komade pogače, a onda preko nje nalijete par kutljača vrelog temeljca (voda u kojoj se kuhala piletina), pa piletinu, dinstan luk, začine i malo rastopljenog putera. Potom složite do kraja potkrižu sve dok ne potrošite sve sastojke. Pokrijte sa aluminijskom folijom i ostavite da se jelo prohladi.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.