Izaberite lagani ručak danas: Recept za sataraš pripremljen na starinski način

0
Radiosarajevo.ba
Izaberite lagani ručak danas: Recept za sataraš pripremljen na starinski način
Foto: Printscreen / Sataraš

Danas vam donosimo recept za jedno od najukusnijih i najtradicionalnijih jela koje su naše nane i mame pripremale - sataraš na starinski način. Ovo jelo, bogato okusima povrća, savršen je izbor za lagani ručak koji će zadovoljiti sve ljubitelje jednostavne, ali sočne kuhinje.

Sataraš možete poslužiti uz rižu, ali i uz pire krompir, a sigurno će oduševiti cijelu obitelj svojim domaćim, toplim okusima. Pratite naš recept i uživajte u ovom starinskom specijalitetu.

Sataraš na starinski način

Srbijanski mediji tvrde: Razvodi se Čedomir Jovanović?

Srbijanski mediji tvrde: Razvodi se Čedomir Jovanović?

Sastojci: 

  • malo ulja
  • 4 glavice crvenog luka
  • malo šećera
  • 3-4 srednje paprike (babura, a može i roga, kao i mix obje)
  • 1 čajna kašika vegete
  • 1 velika konzerva pelata 
  • biber po želji

Riža: 

  • malo ulja
  • 250g riže
  • 1-2 čajne kašike vegete

Priprema: 

  • Luk očistite, nasjeckajte na manje kockice.
  • Papriku očistite, nasjecite na kockice ili trakice (uklonite sjemenke).
  • U široj posudi (tavi, plićem loncu) popržite luk na malo ulja, dodajte malo šećera da brže požuti.
  • Kad se luk zastakli i malo požuti, dodajte papriku, na koju odmah dodajte vegetu. Podljevajte vodom po potrebi (ne previše, paprika pusti malo vode).
  • Kad paprika omekša, dodajte sadržaj velike konzerve pelata
  • Pirjajte dok ne nestane tečnosti (ili je ostane jako malo). Pred kraj stavite bibera po želji.

Priprema za rižu: 

  • Zagrijte malo ulja u tavi ili loncu, bacite na to 250g riže, popržite par minuta
  • Kad riža počne mijenjati boju (tamniti) i dobijati staklasti (prozirni) odsjaj dodajte vegetu i prelijte s toliko vode da bude prst-dva iznad nivoa riže.
  • Kuhajte otvoreno na laganoj vatri dok voda ne ispari i riža malo omekša, ali ne previše – al dente riža najbolje paše u sataraš.
  • Kad je sataraš gotov, maknuti ga s vatre i umiješati rižu. 
  • Ako niste ljubitelj riže, satarš poslužite uz pire krompir, piše Coolinarika.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije