Savršen recept za Katmer: Turska pita koja se topi u ustima
Katmeri su turska tradicionalna jela od tijesta koja su karakteristična po načinu slaganja i formiranja pita i peciva, a koji u konačnici imaju cilj da se "listaju", tj da mu se vide slojevi te pomalo liče na cvijet.
Mogu biti i slatki i slani, mogu se praviti od vodenog ili dizanog tijesta, sa sirom ili pistacijama. Na bezbroj načina i sa raznim dodacima ili bez njih, jednako su ukusni i primamljivi.
Recept za najukusniju tursku pitu Katmer
Sastojci
- Oko 400 gr brašna
- šolja mlijeka ( 2,5 dcl)
- čajna kašikicu soli
- 100 gr otopljenog maslaca
- 2-4 kašike ulja
- žumance za premazivanje
Priprema
Zakuhati tijesto od:
Borac danas saznaje protivnika u Konferencijskoj ligi: Igrat će protiv jednog od ova dva tima
- Oko 400 gr brašna,
- šolju mlijeka ( 2,5 dcl)
- čajne kašičice solie
Ostaviti tijesto oko 15 minuta. Zatim ga razdvojiti na dva jednaka dijela, oblikovati i ponovo ga ostaviti oko 10-15 min.
Razviti jednu kuglu što tanje oklagijom, ne pretanko kao za ostale pite, premazati je otopljenim maslacem (možete dodati i malo ulja) i saviti je u oblik paketića, preklapajući sa svih strana.
Na isiti način razviti i drugu jufku i u nju umetnuti pru i preklopiti je na isti način.
U video snimku ispod možete pogledati cijeli postupak.
Zajedno ih razvaljati još malo i premazati umućenim žumancem.
Pitu zarezati skalpelom duboko na više mjesta (pogledati video) I peći je oko 35 min na temp od 180 C.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.