Brz i sočan obrok: Malo drugačiji recept za pileće filete zbog kojeg ćete poželjeti tanjir više

0
Radiosarajevo.ba
Brz i sočan obrok: Malo drugačiji recept za pileće filete zbog kojeg ćete poželjeti tanjir više
FOTO: Coolinarika / Ilustracija / Na fotografiji nije prikazan recept iz teksta

Ako tražite jednostavan i ukusan recept koji će oduševiti vaše nepce, pripremite piletinu u senfu i medu.

Ovaj brz i sočan obrok savršeno kombinira slatkoću meda i pikantnost dijon senfa, stvarajući nevjerovatno bogat umak koji će obogatiti svako pileće meso.

Uz to, uz recept ide i savršen prilog – pečena butternut bundeva koja dodatno upotpunjuje ovu jelo s nježnim i aromatičnim okusima. Idealno za brzi ručak ili večeru, ovaj recept zasigurno će postati vaš favorit, piše Dobra hrana.

Vasković otkrio ime mogućeg Dodikovog privremenog zamjenika: "Moglo bi doći do drame u režimu"

Vasković otkrio ime mogućeg Dodikovog privremenog zamjenika: "Moglo bi doći do drame u režimu"

Trebat će vam:

2 pileća fileta
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike meda
2 kašike dijon senfa
1 žlica svježeg limunovog soka
1 čehne bijelog luka (sitno nasjeckan)
½ kašičice soli
¼ kašičice crnog bibera
½ kašičice sušenog tamijana
½ šoljice vode
¼ šoljice vrhnja za kuhanje (po želji za kremasti umak)

Za prilog:

  • ½ narezane butternut bundeve na trakice
  • maslinovo ulje
  • začini (sol, biber, ruzmarin, origano…)

Priprema:

Pileća prsa očistite i osušite ubrusom. Iztrežite ih na deblje ili tanje komade po želji. Posolite ih i pobiberite s obje strane. U maloj zdjeli pomiješajte med, senf, limunov sok, nasjeckani bijeli luk, tamijan i vodu. Ako želite kremastiji umak, dodajte vrhnje za kuhanje.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pecite piletinu oko 6-7 minuta sa svake strane. Pileća prsa izvadite iz tave i stavite na tanjir. U istoj tavi, smanjite vatru i dodajte pripremljeni umak od meda i senfa. Kuhajte 2-3 minute dok se umak ne zgusne. Ako je umak previše gust, dodajte još malo vode. Vratite pileća prsa u tavu s umakom i kuhajte još 2-3 minute. Meso povremeno polijevajte umakom, kako bi upilo sve okuse.

Trakice bundeve posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Poškropite ih maslinovim uljem i začinite mješavinom začina. Pecite u rerni oko 20 minuta, dok bundeva ne omekša.

To je to! Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije