Fine pufaste profiterole sa sirom
Jednostavan recept za pripremu profiterola, a dovoljno za petero ljud, savršeno će upotpuniti svaki trenutak slatkog uživanja.
Na lim obložen papirom za pečenje pomoću kašikom, oblikujte kuglice tijesta. Pazite da između svakog razmaka od najmanje 2-3 cm kako se ne bi zalijepile tokom pečenja.
Pripremljene kuglice stavite u prethodno zagrijanupećnicu na 220°C o pecite ih odo 10 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Saobraćajna nesreća na bh. putu: Jedna osoba povrijeđena
Ova količina sastojaka dovoljno je za pripremu porcije koja može poslužiti petero ljudi. Ukupno vrijeme pripreme uključujući izradu tijesta i pečenja iznosi 50 minuta.
Sastojci:
125 g maslaca
1 šolja vode,
0,5 kašika soli
1 šalica brašna
4 komada jaja
1 šolja cheddar sira
2 žličice timijana
svježe mljeveni crni biber
Priprema:
U loncu pomiješajte vodu, maslac i sol te zagrijavajte na visokoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i dodajte brašno. Miješajte dok smjesa ne formira kuglu tijesta. Kuhajte tijesto uz miješanje još dvije minute. Maknite lonac s vatre i pustite tijesto da se hladi, povremeno ga miješajući. Kad tijesto postane toplo, dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodavanja.
U tijesto dodajte naribani cheddar, listiće svježeg timijana i nekoliko zrna papra. Miješajte dok se sve ne sjedini. Zagrijte pećnicu na 220°C. Na lim obložen papirom za pečenje žlicom oblikujte kuglice tijesta. Ostavite barem 2-3 cm razmaka između kuglica. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta na 220°C. Zatim smanjite na 175°C i nastavite peći još 15-20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.