Znate li razliku između bifteka i ramsteka? Drugačiji su po ovim stvarima

1
Radiosarajevo.ba
Znate li razliku između bifteka i ramsteka? Drugačiji su po ovim stvarima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnogi ljubitelji mesa i njegovih delicija jako cijene dobar biftek i ukusan ramstek. Radi se o visokokvalitetnim komadima goveđeg mesa koji se razlikuju u teksturi, okusu i načinu pripreme.

Biftek je idealan za one koji preferiraju nježnije, mekše meso s blagim okusom s jako malo masnoća, a puno mišića. Manje je poznato da je u pitanju kare ili pečenica. Ramstek će, pak, više odgovarati ljubiteljima intenzivnijeg okusa i sočnijeg mesa.

Koja je razlika između ramsteka i bifteka

Razlika između bifteka i ramsteka leži u dijelu govedine iz kojeg potječu, teksturi mesa, okusu i količini masnoće u mesu.

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

Biftek dolazi iz goveđeg fileta, što je najmekši i najnježniji dio mesa smješten uz kičmu, dok ramstek dolazi iz leđnog, rebarnog dijela govedine, koji je malo čvršći od fileta.

Šta je biftek

Biftek je izrazito mekan i nema mnogo masnoće. Njegov okus je blag, zbog male količine masnoće, a njegova je vrijednost u mekoći i nježnosti.

Biftek se najčešće konzumira slabo pečen ili srednje pečen, a može biti i dosta pečen. Sve je vezano za vaš ukus i kakav biftek volite. Možete ga jesti i sirovog. Taj biftek se naziva tartar biftek. Ovo jelo je izuzetno traženo i cijenjeno, pa je tako i popularno u cijelom svijetu.

Kad spravljate biftek možete biti maštoviti, jer mu se mogu dodavati razni začini i može se pripremati na razne načine. U bifteku se nalaze bjelančevine i minerali.

Šta je ramstek

Meso ramsteka je sočnije i mramoriranije, što znači da sadrži više masnoće unutar mesa, što mu daje posebnu sočnost. Njegov okus je intenzivniji zahvaljujući većoj količini masnoće, koja se topi tokom pečenja.

Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu

Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu

Da biste ispekli savršen ramstek bitno je da komad mesa bude kvalitetan. Kada krenete s pripremom izvadite odrezak iz frižidera i stavite ga na sobnu temperaturu minimum sat vremena.

Začinite odrezak kada ga ispečete ili odmah kada ga izvadite iz frižidera. Jedna od mogućnosti je i da u marinadu od ulja, soli i začina ubacite komad mesa 24 sata prije pečenja.

Istinski ljubitelj pravih odrezaka neće puno začiniti jer se u tom slučaju ukus mesa izgubi. Meso pečete na rešetki. Prije pečenja je jako zagrijte, gotovo da se dimi. Ramstek možete kratko ili duže peći, ovisi kako vama odgovara (medium, rare ili well done). Sada znate razliku između ramsteka i bifteka, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije