Znate li zašto je dobro jesti indijski orah

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto je dobro jesti indijski orah
/ Ilustracija
Imate li stalno potrebu da nešto gricnete, onda neka to bude neki od orašastih plodova. Jedan od onih koji se smatra itekako zdravim je indijski orah.

Ova zdrava grickalica je bogata željezom, selenom, fosforom, magnezijumom i cinkom. Indijski orah ima brojne zdravstvene prednosti.

Indijski orah je odličan za zdravlje srca, blagotvorno utječe na dijabetes, antioksidans je a koristi se i pri mršaljenju. No to nisu jedine zdravstvene dobrobiti.

Dijabetes

Nezasićene masne kiseline, koje sadrži indijski oraščić, blagotvorno utječu i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljnjih komplikacija povezanih sa visokom razinom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje oraščića značajno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.  

Magnezij

Indijski oraščić sadrži visoke količine magnezija, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezij je važan za metabolizam, a redovan unos magnezija može zaštiti od visokog tlaka, grčeva u mišićima, glavobolje, kroničnog umora.  

Zdravlje usne šupljine 

Indijski oraščić čuva zdravlje zub i desni na takav način da uništava bakterije, koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije