Znate li koja je razlika između mekog i oštrog brašna: Kada se koje koristi

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je razlika između mekog i oštrog brašna: Kada se koje koristi
Foto: Pexels / Ilustracija

Vjerojatno se i vi nekad bili u dilemi koje brašno treba da koristite za pripremu nekog recepta - oštro ili meko (glatko). Ono s čim sigurno nećete pogriješiti je mjerica pola oštrog, pola mekog. Ipak, dobro je znati i za šta se tačno koja vrsta brašna koristi.

Između oštrog i glatkog brašna nema značajne razlike, a glavna je u načinu mljevenja. Bijelo brašno dobija se finim mljevenjem jezgra, a što se više puta pšenica melje, dobija se finije brašno. Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste dobili zadovoljavajući rezultat. Jer, kao što znate, recepti su osjetljiva stvar.

Meko brašno je malo finije od oštrog brašna pa je idealno za pravljenje hljeba, lisnatog i dizanog tijesta, peciva, savijača, krofni i mafina. S druge strane, oštro se koristi za kuvana tijesta, zgušnjavanje sosa, za kore za kolače, palačinke, keks i za pohovanje.

Istina je da nema najboljeg brašna, već je najbolje pratiti recepte i sopstveno kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono koje vam najviše odgovara, a to ćete saznati isprobavanjem, piše Joy the Baker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije