Zdravlje / Želite "spržiti" kalorije nakon pizze: Evo koliko ćete morati hodati

12. 12. 2019. u 08:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Britanski naučnici došli su na zanimljivu zamisao: Na pakiranjima s prehrambenim artiklima trebalo bi biti naznačeno koliko bi se njihov konzument trebao kretati da bi sagorio kalorije sadržane u određenom proizvodu.

Cilj im je potaknuti zdravije prehrambene navike u globalnoj borbi protiv pretilosti, a ispravne oznake, po njihovu bi mišljenju ljudima pomogle da rjeđe unose prevelike količine kalorija u organizam, piše BBC.

Naučnici sa Univerziteta Loughborough, koji su proučili 14 ranije provedenih studija, kažu da bi ovakva označavanja kalorijske vrijednosti hrane kod nekih osoba mogla smanjiti prosječan dnevni unos kalorija za oko 200 ovih mjernih jedinica energetske vrijednosti.

Podsjećaju da je muškarcima prosječno dnevno potrebno oko 2500 kcal, a ženama oko 2000 kcal.

Odlučili su izračunati koliko je hodanja ili trčanja potrebno za sagorijevanje kalorija te navesti vrijeme sagorijevanja kalorija u minutama, pa to izgleda ovako:

U članku objavljenom u stručnome časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, stručnjaci ističu da bi oznake na pakiranjima s prehrambenim proizvodima mogle imati značajan utjecaj na smanjenje pretilosti u čitavoj Velikoj Britaniji u kojoj je više od dvije trećine odraslih osoba pretilo ili se bori s prekomjernom težinom.

 

 

NEMA KOMENTARA