Zdrav način spremanja jaja: Može utjecati na zdravlje vašeg srca
Jaja su popularan izbor za doručak, ručak ili večeru, no način pripreme može imati značajan utjecaj na zdravlje srca.
Iako jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama holesterola i 1,5 grama zasićenih masti, osobe s visokim kolesterolom trebaju pripaziti na unos hrane bogate zasićenim mastima.
Jedan način da smanjite unos kolesterola iz jaja je priprema obroka samo s bjelancima, bez dodatka ulja ili putera. Bjelanjci ne sadrže holesterol i zasićene masti, što ih čini pogodnom alternativom za ljude kojima je važno održavanje zdravih razina holesterola. Dva bjelanca, primjerice, sadrže više proteina nego cijelo jaje, ali bez holesterola i zasićenih masti.
Uvoz premašio 23 milijarde KM, izvoz opao: BiH bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u godini
Za uravnotežen i zdrav doručak koji uključuje jaja, može se dodati i hrana koja aktivno snižava LDL (loš kolesterol) i podiže HDL (dobar kolesterol). Na primjer, zobene pahuljice sadrže topljiva vlakna koja se vežu za holesterol u tankom crijevu te ga uklanjaju iz tijela, čime pomažu smanjenju LDL-a. Zdjelica zobenih pahuljica u kombinaciji s bjelanjcima tako može biti odličan odabir za zdrav doručak.
Mahunarke, poput graha, također su bogate topljivim vlaknima i mogu biti korisna namirnica za snižavanje holesterola. Namirnice bogate mononezasićenim mastima, poput avokada, mogu pomoći u podizanju HDL-a, što dodatno podržava zdravlje srca. Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji, prema istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu Clinical and Investigative Medicine, može povećati razinu HDL-a za do 15 posto.
"Za zdrav i cjelovit doručak, razmislite o kombinaciji bjelanjaka s ovsenim pahuljicama, mahunarkama, avokadom i svježim paradajzom" obrok bogat hranjivim tvarima koji podržava srčano zdravlje, piše Klik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.