Zdrav način spremanja jaja: Može utjecati na zdravlje vašeg srca
![Zdrav način spremanja jaja: Može utjecati na zdravlje vašeg srca](https://storage.radiosarajevo.ba/article/567057/871x540/23novembar2023-pexels-jaja-dorucak.jpeg?v1730927880)
Jaja su popularan izbor za doručak, ručak ili večeru, no način pripreme može imati značajan utjecaj na zdravlje srca.
Iako jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama holesterola i 1,5 grama zasićenih masti, osobe s visokim kolesterolom trebaju pripaziti na unos hrane bogate zasićenim mastima.
Jedan način da smanjite unos kolesterola iz jaja je priprema obroka samo s bjelancima, bez dodatka ulja ili putera. Bjelanjci ne sadrže holesterol i zasićene masti, što ih čini pogodnom alternativom za ljude kojima je važno održavanje zdravih razina holesterola. Dva bjelanca, primjerice, sadrže više proteina nego cijelo jaje, ali bez holesterola i zasićenih masti.
![Ostalo vam je gljiva? Pripremite mirisnu i ukusnu pitu za doručak koja će vas oduševiti](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579257/300x185/gljive-pita-dorucak-februar-2025.jpg?v1739828257)
Ostalo vam je gljiva? Pripremite mirisnu i ukusnu pitu za doručak koja će vas oduševiti
Za uravnotežen i zdrav doručak koji uključuje jaja, može se dodati i hrana koja aktivno snižava LDL (loš kolesterol) i podiže HDL (dobar kolesterol). Na primjer, zobene pahuljice sadrže topljiva vlakna koja se vežu za holesterol u tankom crijevu te ga uklanjaju iz tijela, čime pomažu smanjenju LDL-a. Zdjelica zobenih pahuljica u kombinaciji s bjelanjcima tako može biti odličan odabir za zdrav doručak.
Mahunarke, poput graha, također su bogate topljivim vlaknima i mogu biti korisna namirnica za snižavanje holesterola. Namirnice bogate mononezasićenim mastima, poput avokada, mogu pomoći u podizanju HDL-a, što dodatno podržava zdravlje srca. Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji, prema istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu Clinical and Investigative Medicine, može povećati razinu HDL-a za do 15 posto.
"Za zdrav i cjelovit doručak, razmislite o kombinaciji bjelanjaka s ovsenim pahuljicama, mahunarkama, avokadom i svježim paradajzom" obrok bogat hranjivim tvarima koji podržava srčano zdravlje, piše Klik.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.