Recept za šuster pitu: Starinski kolač sa džemom i orasima koji su obožavali Jugosloveni
U staroj Jugoslaviji nedjeljni ručak nije mogao da prođe bez kolača. Uglavnom su se pravili sa makom ili orasima, a svaka domaćica je znala da spremi neke od kultnih, u koje spada i šuster pita.
Ona se pravi od kora, džema i oraha, a nije samo ukusna nego i lijepo izgleda. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite jedan od najljepših kolača.
Sastojci
Za kore:
Kome smeta čisto Sarajevo: 'Mrtvo mače je 7 dana stajalo pored kontejnera'
250 ml vode
250 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
600 g brašna
Za fil:
500 g džema od šljiva
250 g mlevenih oraha
250 g šećera
Priprema
U mlakoj vodi rastopite šećer i kvasac. Nakon 5 minuta dodajte so, ulje, prašak za pecivo i brašno. Dobro umijesite tijesto, pa ga podijelite na 5 dijelova, pokrijte krpom i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. U posudi pomiješajte orahe i šećer i podijelite na 4 jednaka dijela.
Razvucite tijesto dimenzija 20x30 cm, pa ga stavite u nauljen pleh istih dimenzija. Premažite koru džemom, pa pospite šećerom i orasima. Preko stavite sljedeću koru, pa opet premažite džemom i pospite orasima i šećerom. I sa trećom korom isto uradite, a četvrtu samo stavite preko.
Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20-30 minuta. Viljuškom izbockajte tijesto na par mesta. Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. Gotov kolač izvadite iz pleha naopako (tako da onaj dio koji je bio na dnu, sada bude gore). Premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ako više volite možete da premažete i čokoladnom glazurom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.