Starinski recept za oblandu: Slast koju pamtimo iz djetinjstva
Oblanda je slatkiš koji ne poznaje granice vremena i prostora, omiljen je u mnogim domaćinstvima, a posebno u našim krajevima.
Iako su moderne varijante oblande česte u mnogim domaćinstvima, starinski recepti koji se prenose s generacije na generaciju zadržali su svoju popularnost. Pored toga, starinske verzije ovog slatkiša često vraćaju uspomene na djetinjstvo, s mirisima i okusima koji su nas prate kroz cijeli život.
Jedan od najpoznatijih tradicionalnih recepata za oblandu, koji će oduševiti sve ljubitelje ovog slatkog zalogaja, je upravo starinski recept s orasima, keksom i čokoladom. Ovaj recept je jednostavan, ali izuzetno ukusan, a sigurni smo da će vas podsjetiti na tople trenutke sa stolovima punim domaćih slastica.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Starinski recept za oblandu
Sastojci
- 400 g šećera
- 300 ml vode
- 300 g mljevenih oraha
- 200 g mljevenog keksa
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- veće pakovanje oblandi
Priprema
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kad počne da pjeni skinite sa ringle, dodajte margarin i energično izmješajte. Dok je smjesa još topla spustite čokoladu, a onda i mljevene orahe i keks. Sve još jednom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Pripremljenim filom namažite oblande, a preko posljednjeg lista stavite neki teži predmet i ostavite da tako odstoji preko noći. Ujutro isijecite i probajte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.