Torta Markiza spada među najpopularnije poslastice: Spoj čokolade, piškota i ruma čini je savršenom
Markiza torta pravi je pogodak za ljubitelje piškota i ruma. Njen izuzetno nježan ukus osvojit će sve koji vole laganije poslastice.
Nećete imati ni najmanje muke da je spremite, a evo šta vam je potrebno od sastojaka za ovu divnu tortu i kako teče proces (jednostavne) pripreme.
Sastojci:
Treba li zabraniti korištenje mobilnih telefona u školama?
420 g piškota
6 jaja
350 g prah šećera
250 g putera
200 g čokolade
200 g samljevenih, pečenih lješnika
šlag ili slatka pavlaka za premazivanje torte
mlako mlijeko za namakanje piskota, malo ruma
Priprema:
Šerpu od 5 litara obložiti aluminijumskom folijom, te piškote provući kroz mlako mlijeko sa dodatkom ruma (rum možete izbaciti, po želji) i obložiti piškotama dno i ivice šerpe.
Žumanaca ukuhati na pari sa 6 kašika prah šećera i ohladiti. Posebno umutiti puter sa 100 g prah šećera. Šest bjelanaca umutiti u čvrstu masu sa ostatkom prah šećera. Sve tri mase spojiti u jednu i dodati otopljenu čokoladu i lješnike.
Ne postoji bolji recept za pohovanu piletinu. Zbog jednog sastojka dobija hrskavu koricu
Ovu masu preliti preko piškota i ostaviti u frižideru da se hladi. Kad se masa stegla, piškote koje vire, odnosno krajevi, treba da se odsijeku i stave preko fila.
Tortu okrenuti na tacnu i premazati šlagom ili slatkom pavlakom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.