Zašto nam stomak krči kada smo gladni i kako to zaustaviti?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto nam stomak krči kada smo gladni i kako to zaustaviti?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako vam se čini da vam želudac neprestano krči prije nego što se osjećate spremni za novi obrok, možda ćete morati jesti manje, ali češće.

Svako je to doživio – na sastanku ste i želudac vas ne prestaje (glasno) podsjećati da ste preskočili ručak. Osjećate se posramljeno dok glasno tutnjanje prekida vašu prezentaciju, ali stručnjaci kažu da se toga ne trebate sramiti jer ova je buka izvan vaše kontrole. Savršeno normalan fiziološki proces poznat je kao borborygmi i rezultat je kontrakcija mišića u želucu i crijevima, piše Daily Mail.

Oni pomažu u kretanju hrane duž probavnog trakta, rekla je gastroenterologinja dr. Donna Powell. Međutim, kada je trakt prazan jer niste jeli, normalne kontrakcije stvaraju buku dok pomiču zrak i tekućine kroz želudac i crijeva. "Krčenje u želucu je normalan fiziološki proces. Događa se svima i jednostavno je znak da je vaš probavni sistem normalan", dodaje.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

To je također 'izvan naše kontrole', rekla je. Hrana se neprestano kreće kroz tijelo, a ako su vaš želudac i crijeva prazni, veća je vjerovatnoća da ćete čuti probavne zvukove jer nema hrane koja bi prigušila zvuk. I dok možda nema hrane, smatra se da glad uzrokuje lučenje hormona koji unatoč tome pokreću kontrakcije.

Ali šta se događa ako ste negdje gdje ne možete lako pojesti obrok - postoji li način da ublažite bučne simptome praznog želuca? Stručnjaci kažu da bi čaša vode mogla biti dovoljna da privremeno priguši krčenje. Sporije jedenje obroka također može pomoći jer će usporiti probavu, održavajući vas duže sitima.

Ako vam se čini da vam želudac neprestano krči prije nego što se osjećate spremni za novi obrok, možda ćete morati jesti manje, ali češće. Zamjena tri veća obroka za četiri do šest manjih može poboljšati probavu i spriječiti krčenje crijeva, kao i poboljšati metabolizam i učiniti vas zadovoljnijima što će spriječiti zvukove gladi.

Dvije čaše ovog napitka mogu vam pomoći da udvostručite gubitak težine

Dvije čaše ovog napitka mogu vam pomoći da udvostručite gubitak težine

Ako vaš želudac i dalje krči, čak i nakon što ste zadovoljili apetit, dr. Powell kaže da bi to mogao biti znak da je vaš probavni sistem krenuo u akciju. Međutim, to može biti i zbog prekomjernih plinova, probavnih smetnji, proljeva ili hroničnog gastrointestinalnog stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

Kako biste izbjegli neugodne zvukove, dr. Powell je rekla da je važno održavati želudac zadovoljnim tako što ćete jesti redovno i ne preskakati obroke. Izbjegavanje gaziranih pića i držanje podalje od hrane koja stvara plinove poput brokule, kupusa i graha također može pomoći u smanjenju krčenja stomaka nakon obroka. Također biste trebali razgovarati sa svojim doktorom o svim dugotrajnim ili bolnim krčenjem u stomaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije